President Trump: "De VS trekt zich terug uit Parijs-akkoord en wil nieuwe onderhandelingen"

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zonet aangekondigd vanuit de Rozentuin van het Witte Huis. Tegelijk wil Trump onderhandelingen opstarten voor een nieuw akkoord, maar dan wel met "eerlijke voorwaarden" voor de VS.

President Trump heeft aangekondigd dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapt, omdat het akkoord volgens hem nadelig uitvalt voor de States. Tegelijk kondigde de Amerikaanse president aan dat hij meteen nieuwe onderhandelingen wil opstarten om opnieuw toe te treden tot het akkoord van Parijs of een ander nieuw akkoord, maar dan wel met "eerlijke voorwaarden" in functie van de VS. Volgens Trump is het Parijs-akkoord niet hard genoeg met China en India.

President Trump verwees in zijn speech ook naar zijn campagnebeloftes en de "vruchten van het beleid" sinds zijn aantreden. "We zijn nog maar net begonnen en ik laat niets in onze weg staan. Om mijn plicht te vervullen om het Amerikaanse volk te beschermen, trekken we ons terug uit het klimaatakkoord van Parijs."

Maar Trump is dus wel bereid om te onderhandelen over een ander Parijs-akkoord of een totaal nieuw akkoord. "En we zullen dan wel zien of een faire deal krijgen. Als dat lukt, dan is het great. En als het niet lukt, that's fine." De Republikeinse president wil voor die onderhandelingen samenwerken met de Democraten.

President Trump zette zijn credo "America first" daarna kracht bij met een boutade: "Ik ben verkozen om de inwoners van Pittsburgh te vertegenwoordigen, niet Parijs".

(lees verder onder video)

Verschillende Amerikaanse media en persagentschappen wisten al voor de officiële aankondiging met zekerheid wat de president ging zeggen: de VS zal zich terugtrekken. Persagentschap Reuters kon een document inkijken waarin het Witte Huis verwijst naar de "kosten voor het Amerikaanse volk" en dat president Trump met de terugtrekking een campagnebelofte naleeft, met name dat hij de Amerikaanse arbeiders op de eerste plaats zet. (zie onderaan)

Letterlijk: "Parijs-akkoord is een SLECHTE deal voor de Amerikanen"

The Paris Accord is a BAD deal for Americans, and the President’s action today is keeping his campaign promise to put American workers first. The Accord was negotiated poorly by the Obama Administration and signed out of desperation. It frontloads costs on the American people to the detriment of our economy and job growth while extracting meaningless commitments from the world’s top global emitters, like China. The U.S. is already leading the world in energy production and doesn’t need a bad deal that will harm American workers.

(bron: CNN)

Trump: "Vanaf vandaag stopt de VS met de uitvoering van het niet-bindende akkoord van Parijs"

Stijn Vercruysse: "China zal in zijn eentje het Trump-effect goedmaken"

Meest gelezen