Sabam moet artiesten voortaan sneller uitbetalen

Auteursrechtenverenigingen, zoals Sabam, moeten auteurs en artiesten voortaan uitbetalen binnen de 9 maanden. Momenteel hebben ze daarvoor twee jaar de tijd. De maatregel maakt deel uit van een nieuwe wet die artiesten meer rechten moet geven tegenover de auteursrechtenverenigingen.

De auteursrechtenverenigingen -ook collectieve beheersvennootschappen genoemd- innen de auteursrechten voor hun leden: componisten, tekstschrijvers, muzikanten, enzomeer. Sabam is de bekendste en de grootste van die verenigingen met een marktaandeel van 46,7 procent, maar er zijn er in België in totaal 26. Andere beheersvennootschappen zijn SACD, SEMU, Playright en Reprobel. Het totale bedrag dat ze verzamelden bij bedrijven en particulieren, bedroeg in 2014 273,5 miljoen euro.

De nieuwe wet, die uitgaat van vicepremier Kris Peeters (CD&V), versterkt de rechten van muzikanten, auteurs, schrijvers en andere rechthebbenden tegenover de auteursrechtenverenigingen. Momenteel hebben die 24 maanden na de inning om rechthebbende artiesten uit te betalen. Die termijn wordt door de nieuwe wet teruggebracht naar 9 maanden na het afsluiten van hun boekjaar.

De verenigingen moeten voortaan ook een extra motivatie geven wanneer de beheerskosten meer bedragen dan 15 procent van de omzet. Op dat vlak is er nog werk aan de winkel. In 2014 bedroegen hun beheerkosten gemiddeld 17,7 procent. Bij Sabam ging het zelfs om 22,38 procent. De wet legt tot slot strengere normen inzake bestuur, financieel beheer, transparantie en verslaggeving.

"De beheersvennootschappen zullen verder meer transparantie moeten bieden over hoe ze met het geld dat ze innen omgaan. Ook voor de gebruikers van muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal is er goed nieuws. Zij zullen dankzij de nieuwe wet sneller een antwoord krijgen van de beheersvennootschappen", zegt minister Peeters. De nieuwe wet past in een operatie om de regels voor auteursrechtenverenigingen te harmoniseren binnen de Europese Unie.

Miguel Wiels: "Mooi initiatief"

Componist en muzikant Miguel Wiels noemt de nieuwe wet een mooi initiatief. "Het klopt dat de auteursrechten zeer laat uitbetaald worden", zegt hij in "De wereld vandaag" op radio 1. "Nu zie ik de rechten van 2015 binnenlopen. Vooral voor beginnende artiesten is dat een probleem. Zij kunnen dat geld gebruiken om materiaal te kopen of om studiotijd te betalen. Dan is het niet makkelijk als je twee jaar moet wachten."

Wiels hoopt ook dat er meer transparantie komt nu. "Ik kan begrijpen dat het voor Sabam ook niet altijd makkelijk is om de auteursrechten te innen, maar het probleem is dat het heel ondoorzichtig is allemaal."

Meest gelezen