Steeds meer schooltoelagen teruggevorderd: "Betekent dat spijbelbeleid faalt?"

Voor het schooljaar 2014-2015 zijn er 1.363 schooltoelagen teruggevorderd omdat de leerling in kwestie te vaak afwezig was. Voor het derde jaar op rij stijgt het aantal terugvorderingen. En dat is zorgwekkend, zegt Vlaams ombudsman Bart Weekers.

Wanneer een leerling twee opeenvolgende schooljaren dertig of meer halve dagen afwezig is geweest, kan zijn schooltoelage teruggevorderd worden. Dat sanctiemechanisme werd in het leven geroepen om het spijbelen tegen te gaan.

Uit cijfers die N-VA-politica Ingeborg De Meulemeester heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), blijkt dat het aantal terugvorderingen jaar na jaar stijgt. Voor het schooljaar 2012-2013 ging het nog om 1.005 terugvordering. Voor het schooljaar 2013-2014 ging het al om 1.155 terugvorderingen. En in 2014-2015 steeg het aantal naar 1.363.

"Het terugvorderen van een schooltoelage is de allerlaatste maatregel die wordt genomen in het tegengaan van spijbelen, de laatste stok achter de deur", zegt De Meulemeester. "Preventie en kort op de bal spelen zijn veel belangrijker om schoolverzuim tegen te gaan."

"Spijbelbeleid faalt?"

Vlaams Ombudsman Bart Weekers heeft al langer kritiek op de maatregel. Hij noemde de ingreep eerder al "inefficiënt" om het spijbelen terug te dringen. Hij deed toen de oproep te stoppen met de terugvorderingen.

"Soms moet de ombudsman blijven kloppen op dezelfde nagel. Zoals vandaag", zegt Weekers in een reactie op de nieuwe cijfers. "Vandaag zijn er berichten dat het aantal terugvorderingen stijgt, wat dus lijkt te betekenen dat het spijbelbeleid faalt?"

Weekers noemt de maatregel ook "niet rechtvaardig, aangezien hij enkel de laagste inkomens treft". "Rechtvaardige spijbelsancties zijn gericht op alle leerlingen en niet enkel op de inkomenscategorie die studietoelagen ontvangt", besluit de ombudsman.

"Preventie loont meer"

Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist Kathleen Helsen (CD&V) deelt de kritiek van Vlaams Ombudsman. "Ik zeg al langer dat die maatregel niet effectief is om spijbelgedrag aan te pakken. Mijn mening is op dat vlak niet veranderd. Daarom zet het actieplan tegen schooluitval ook meer in op preventie. Ik ben ervan overtuigd dat die aanpak meer loont."

Meest gelezen