Transgenderman zwanger van een zoon

In Portland, in de VS, verwacht een getrouwd homokoppel hun eerste biologische kind samen. Trystan Reese, een 34-jarige transgenderman, is zwanger en bevalt deze zomer van een zoon. Opvallend, de zwangere man toont zich aan de buitenwereld met bolle buik…én baard.

Hoe kan het dat een transgender met de uiterlijke kenmerken van een man zwanger wordt? “De voorwaarde is dat de transgenderman nog steeds eierstokken, een baarmoeder en vrouwelijke geslachtsdelen heeft”, zegt Guy T’sjoen, coördinator van het genderteam van UZ Gent, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

“Bij een transitie van vrouw naar man zijn de meeste personen gebrand op een hormoonbehandeling. Maar als de behandeling met testosteron minstens een jaar stopgezet wordt, krijgt een transgenderman opnieuw tijdelijk een vrouwelijk hormonaal profiel. De menstruele cyclus en eisprong treden dan terug op. Op dat moment kan er terug een normale zwangerschap plaatsvinden waaraan geen risico’s verbonden zijn voor de foetus”, verduidelijkt Guy T’sjoen. Het is wel zo dat de uiterlijke mannelijke kenmerken verkregen door een testosteronbehandeling, deels aanwezig blijven. Op die manier is het dus perfect mogelijk dat een transgenderman met een baard een kind baart.

"Transmannen blijven soms kinderwens behouden"

Trystan Reese uit Portland levert daar nu het levende bewijs van. Maar heeft het Gentse Centrum voor Seksuologie en Genderproblematiek ook ervaring met dit type zwangerschap? “Meestal vervullen vrouwen eerst hun kinderwens en zetten ze daarna pas hun transitie naar man in. Tegenwoordig is er wel meer openheid over het transgenderthema en blijven transmannen soms hun kinderwens behouden. Dat is zeker een uitdaging”, zegt Guy T’sjoen.

Ook op de gynaecologie-afdeling in het ziekenhuis vraagt dit om aanpassingen van het – hoofdzakelijk vrouwelijk – personeel. “Zij hebben weinig ervaring om dergelijke zwangerschappen te begeleiden en worden hierin gecoacht. Er moet aandacht zijn voor de omgeving en het gebruik van de juiste aanspreektitels.” Een belangrijke vraag hierbij is: spreken we een transgenderman die bevalt van een kind aan als vader of moeder? “Wettelijk gezien wordt het biologische geslacht losgekoppeld van het juridische geslacht. Zelfs als eens transgenderman juridisch gezien een man is, wordt hij moeder van zijn biologisch kind.”

"Grijze zone"

Transgenders bevinden zich dan ook in een ‘grijze zone’. 0,4% tot 0,5% van de bevolking identificeert zich niet als 100% man of vrouw. “Er is een dunne lijn tussen mensen die zich meer of minder man of vrouw voelen. Bepalen of iemand transgender is, is niet de taak van behandelaars. Het individu beslist hierover en maakt zelf een diagnose”, verklaart Guy T’sjoen. “Het belang van de behandelaar in dit proces is inschatten of mensen een gevraagde transitie aankunnen. Dit kan door samen de stappen, mogelijkheden en moeilijkheden grondig te bekijken.”

Meest gelezen