Trump de klimaatontkenner: van Chinees complot tot verzinsel

Dat Trump vanavond mogelijk uit het Klimaatakkoord van Parijs stapt, hoeft volgens zijn eigen opvattingen niet te verbazen. Donald Trump staat bekend als klimaatcriticus, die de opwarming van de aarde en de menselijke hand daarin geregeld ontkent. Enkele opvallende uitspraken hierover op een rij.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Complot

Al tijdens de voorverkiezingen bij de Republikeinen in de voorbije kiescampagne stak Donald Trump nooit onder stoelen of banken dat de klimaatzaak niet aan hem besteed is. De opwarming van de aarde is volgens hem een complot van de Chinezen tegen de Amerikaanse economie.

In 2015 liet de voormalige zakenman verstaan dat het klimaat niet als excuus gebruikt mag worden om beslissingen te nemen die de economie schaden. "We'll be fine with the environment. We can leave a little bit, but you can't destroy businesses", zo sprak Trump.

De Amerikaanse president wil dus liever geen geld investeren in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Niemand weet of die kosten iets opleveren, en het is niet goed voor de Amerikaanse jobs, aldus Trump. En laten "jobs-jobs-jobs" nu net een stokpaardje van de voormalige zakenman zijn.

Weer vs. klimaat

Trump gelooft simpelweg niet in de opwarming van de aarde of een klimaatverandering. Als die er al zou zijn, dan is dat gewoon de gang van de natuur. Trump goochelt daarom ook met de termen klimaat en weer. Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand over een periode van minimaal 30 jaar. De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment is het weer. Als het weer naar zijn gevoel tegenvalt, dan trekt hij meteen de opwarming van de aarde in twijfel. "Het is koud, hoe zit het nu met die klimaatverandering?", tweette hij geregeld.

Lobby

Er zijn nog twee termen waar Trump geregeld mee goochelt. Naar zijn gevoel sloeg de term "global warming" niet aan, en schakelde de klimaatlobby dan maar over naar het meer dreigende en overkoepelende "climate change". "Maar het zijn nog altijd dezelfde mensen die hier achter zitten", waarschuwt hij.

Meest gelezen