AP2011

Trump verhuist VS-ambassade in Israël (nog) niet naar Jeruzalem

De Verenigde Staten zullen hun ambassade in Israël voorlopig niet overbrengen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee neemt president Donald Trump gas terug inzake een verkiezingsbelofte, maar dat is slechts tijdelijk, zegt het Witte Huis in een mededeling.

Volgens de mededeling is de beslissing van president Trump ingegeven door de wil om "het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen een kans te geven". Tijdens zijn bezoek aan de regio vorige week had Trump zich zowel bij Palestijnen als bij Israël geëngageerd om dat vastgelopen vredesoverleg met succes af te ronden.

Daarom stelt hij nu de beslissing om de VS-ambassade te verhuizen naar Jeruzalem met zes maanden uit. De Palestijnen hebben meteen verheugd gereageerd op de beslissing. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is teleurgesteld, maar begrijpt dat Trump de omstreden verhuis uitstelt.

Nochtans had Trump tijdens de kiescampagne vorig jaar beloofd om de Amerikaanse ambassade over te brengen naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington had nochtans bij de president aangedrongen om dat niet te doen en blijkbaar is de president daarop nu ingegaan.

Jeruzalem is een politiek en religieus twistpunt

Jeruzalem ligt symbolisch erg gevoelig voor zowel Israëli's als Palestijnen en in de stad liggen de heiligdommen van drie wereldgodsdiensten. De joden beschouwen de Klaagmuur als de buitenmuur van de vroegere tempel en als hun belangrijkste heiligdom. Voor christenen is dat de Heilige Grafkerk en voor de moslims is de Haram al-Sharif met de moskeeën van de kalief Omar en de al-Aqsa de belangrijkste heilige plaats na Mekka en Medina.

Politiek werd Jeruzalem in 1949 verdeeld in een westelijke deel dat bij Israël kwam en een Arabisch oostelijk stadsdeel. Oost-Jeruzalem met de drie heiligdommen werd in 1967 door Israël veroverd en nadien aangehecht. Dat wordt internationaal niet erkend en de meeste ambassades zijn dan ook in de economische hoofdstad Tel Aviv.

Israël beschouwt dat eengemaakte Jeruzalem als de hoofdstad. Voor de Palestijnen is Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat. 

Meest gelezen