Vooronderzoek naar belangenvermenging bij vertrouweling van Macron

Het Franse gerecht heeft een vooronderzoek geopend naar minister Richard Ferrand, bevoegd voor Stedenbeleid en Wonen in de kersverse regering. Ferrand is een steun en toeverlaat van het eerste uur van president Macron. Een Frans weekblad vernoemt hem én zijn partner in een vastgoedaffaire, zes jaar geleden.
AFP or licensors

De feiten

Ferrand ligt onder vuur door artikels in het weekblad Le Canard Enchaîné, dat eerder ook al de fictieve jobs van de vrouw van presidentskandidaat François Fillon naar buiten bracht.  In het geval van Ferrand gaat het over gebeurtenissen van 6 jaar geleden, toen hij de leiding had over het ziekenfonds in Brest. Hij ging in 2011 in zijn hoedanigheid als directeur op zoek naar een nieuw gebouw. Dat huurde Ferrand - niet toevallig - via de vastgoedgroep van zijn partner.

Dat bedrijfje lijkt inderhaast te zijn opgericht om het bewuste gebouw éérst te kunnen aankopen, en vervolgens te kunnen doorverhuren aan het ziekenfonds. Meer nog: de voorwaarde om een lening voor dat gebouw te bekomen, was dat het bedrijf van Ferrands vrouw het gebouw niet enkel kon kopen, maar ook meteen kon doorverhuren ... aan haar man. 

Ferrand was van 1998 tot 2012 directeur-generaal van het ziekenfonds. Daarnaast bezorgde hij zijn zijn toen 23-jarige zoon in 2014 enkele maanden lang werk als assistent in het parlement.

Vertrouwen van premier en president

Eerst leek het parket van Brest over onvoldoende elementen te beschikken om er een zaak van te maken, maar na de artikels in de pers komt er toch een informatie-onderzoek.  Ook rezen er meer en meer stemmen vanuit de oppositie en anticorruptiegroeperingen om een onderzoek in te stellen. Zo'n groep, Anticor, heeft gisteren in Brest een klacht ingediend tegen onbekenden voor misbruik van vertrouwen in de vastgoedzaak.

Voorlopig behoudt Ferrand de steun van premier Édouard Philippe. Volgens Ferrand kan er geen sprake zijn van belangenvermenging, omdat hij niet getrouwd is met zijn partner. Daarom weigert hij voorlopig zelf ook een stap opzij te zetten.  "Alles wat ik in mijn beroepsleven heb gedaan was legaal, openbaar en transparant", meent hij.

Voor president Emmanuel Macron, die er prat op gaat dat zijn regeringsploeg bestaat uit nieuwe mensen die niets met de vroegere politieke klasse en hun wanpraktijken te maken hebben, is dit een vervelende zaak. In de campagne naar aanloop van de parlementsverkiezingen, over anderhalve week, komt dit nieuws wel heel ongelegen. Macron maakt er een punt van om het vertrouwen tussen de politiek en het Franse volk te herstellen. Bovendien stel Macron uitgerekend vandaag het nieuwe een wet op ethiek in de politiek voor aan de Franse pers.

Meest gelezen