Zorgsector protesteert opnieuw: "Premier moet ministers eindelijk overtuigen geld te geven"

Ruim duizend vakbondsmilitanten uit de zorgsector protesteren in Brussel. Zij vragen aan de Vlaamse en federale regering om snel geld vrij te maken voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden in de zorg. Na een gesprek met de bevoegde ministers waren er positieve geluiden te horen.

Het is al de vijfde keer in evenveel maanden dat de vakbonden van de zorgsector de straat op gaan. Ze zaten ook samen met premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters en minister van Gezondheid Maggie De Block. "We verwachten dat de premier nu eindelijk zijn vakministers overtuigt om geld op tafel te leggen", klonk het vlak voor de vergadering bij Gert Van Hees van de liberale ACVLB.

De vakbonden, werkgevers en Vlaamse en federale regering zitten al sinds eind vorig jaar aan de onderhandelingstafel in een poging om tot een nieuw meerjarenakkoord te komen over de loon- en arbeidsvoorwaarden. Maar die gesprekken gaan voor de bonden "niet vlot genoeg", omdat er "geen budget op tafel komt".

"De regering heeft nog geen euro vrijgemaakt voor de sector. We hopen dat we nu wel een positief signaal krijgen om de onderhandelingen te kunnen voortzetten", zegt Jan Mortier van ACV-Openbare Diensten. "De situatie op het terrein is ernstig, de werkdruk is hoog", voegt Van Hees toe. "We vragen hier vandaag meer geld en aandacht voor de sector."

Nieuw meerjarenakkoord?

Na afloop van de gesprekken lijken de kansen op een nieuw meerjarenakkoord alleszins iets groter. Zo zou er alvast 15 miljoen euro zou vrijkomen, bovenop een bedrag van 50 miljoen dat al op tafel lag.

"15 miljoen is natuurlijk heel weinig om een akkoord mee te smeden. Het blijft dus een moeilijk verhaal, maar we hopen dat er voor de zomer wel al wat concrete plannen op tafel kunnen komen", zo is te horen bij de vakbonden.

Minister De Block klonk heel wat positiever. "We hebben veel vooruitgang geboekt. Die 15 miljoen euro moet je bovenop het budget van 50 miljoen zien dat er al ligt. Het is natuurlijk ook niet het moment om honderden miljoenen op tafel te leggen, maar ik denk dat het in ieders belang is om tot een globaal, evenwichtig akkoord te komen."

Kris Peeters in "Terzake" over (on)werkbaar werk in de zorgsector

Meest gelezen