"Amerikaanse bedrijven willen de trein van groene energie niet missen"

"Dit is geen goed nieuws voor het klimaat, voor iedereen die gelooft dat grensoverschrijdende problemen best worden aangepakt door internationale samenwerking." Dat zegt Thomas Leysen, voorzitter van de raad van bestuur van de Belgische technologiegroep Umicore. Leysen bevindt zich net nu in de VS op een congres. Hij ziet daar een nieuwe dynamiek op gang komen. "Bedrijven willen de trein van groene energie niet missen."
Jonas Roosens

De zakenwereld had zich al aan de beslissing van Trump verwacht, maakt Leysen in "De ochtend" op Radio 1 duidelijk. Geen verrassing dus. Wat hem wél opvalt, is de snelle tegenbeweging die op gang is gekomen. "De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft een 100-tal burgemeesters achter zich verenigd. Heel wat zakenmensen hebben uitgesproken dat het aan hen is om leiderschap op te nemen. Een dynamiek die niet gestopt gaat worden, misschien wel vertraagd, maar de beweging is er", stelt Leysen vast.

Toch mogen de (financiële) gevolgen van Trumps beslissing niet onderschat worden. Wetenschappers en onderzoekers zullen het voelen. "Er zal misschien heel wat minder steun naar onderzoek gaan. In Amerika is er een traditie dat het Departement of Energy heel wat onderzoekers steunt voor nieuwe doorbraken en nieuwe (schonere) technologiën. Die programma's komen in het gedrang. Anderzijds is er bij bedrijven de overtuiging dat ze die richting (van nieuwe energie, red.) moeten ingaan. Ze kunnen die trein niet missen. En dat ze dan op eigen krachten zullen moeten voortgaan."

Productievestiging in de VS op termijn? "Te vroeg om over te oordelen"

Voor zijn eigen bedrijf, Umicore, ziet Leysen niet meteen problemen. "We zijn niet afhankelijk van Amerikaanse overheidsprogramma's", klinkt het. Zo blijft Umicore 300 miljoen investeren in batterijen voor elektrische auto's. "Dat zijn investeringen voor China en Korea. Uiteraard gaan die producten naar de hele wereld geëxporteerd worden. Maar ik geloof niet dat de beweging van Amerika naar meer elektrische mobiliteit zal afgebroken worden", legt Leysen uit.

Zullen bedrijven eerder elders in groene energie investeren, nu de VS het laat afweten met het klimaatakkoord? "De grote batterijmakers bevinden zich in het Verre Oosten. Daar is vandaag het epicentrum van de technologische kennis. We spelen daar volop op in. Op termijn zouden we (Umicore, red.) een productievestiging in de VS openen. Het is vandaag te vroeg om te oordelen of dat nog aan de orde is."

Leysen kaart de heersende "eigen volk eerst"-mentaliteit aan. Dat betreurt hij en noemt hij een spijtige ontwikkeling. "Het is een signaal van de Amerikaanse regering dat ze niet meer gelooft in internationale samenwerking. Men bekijkt alles vanuit de bril van de belangen van het eigen land, maar dan op een heel kortzichtige wijze."

Meest gelezen