"Beslissing Trump is betreurenswaardig, en dan druk ik me voorzichtig uit"

De internationale reacties op de beslissing van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord te stappen blijven binnenlopen. Ze geven blijk van ontgoocheling en van vastberadenheid om dan maar zonder Washington door te zetten. Het valt wel op dat er tot nu toe geen enkele positieve reactie te noteren valt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in de Bondsdag dat de beslissing van president Trump betreurenswaardig is, "en dan druk ik mij nog voorzichtig uit". "Tot iedereen voor wie de toekomst van onze planeet belangrijk is zeg ik dat we moeten doorzetten omwille van Moeder Aarde."

Volgens Rusland wordt het klimaatakkoord moeilijk als de Verenigde Staten niet meedoen. Desondanks zegt vicepremier Arkadi Dvorkovitsj dat Moskou het akkoord van Parijs zal ratificeren.

"We zetten geen stap achteruit op het vlak van de energieomslag en het akkoord van Parijs", zegt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

"China verdedigt altijd multilaterale akkoorden, de regels van de Wereldhandelsorganisatie", reageert de Chinese premier Li Keqiang, die momenteel in Brussel is voor overleg met de Europese Unie. Volgens Li Keqiang is er een wereldwijde consensus over de strijd tegen klimaatverandering. 

De Franse president Emmanuel Macron reageerde gisteravond al bijzonder gevat. In het Engels riep hij bedrijven die wel in klimaatverandering geloven op om in Frankrijk te komen werken. "Ik verzeker jullie dat Frankrijk de strijd niet zal opgeven", aldus Macron. "We dragen allemaal dezelfde verantwoordelijkheid: make our planet great again."

De Britse premier Theresa May reageert "met ontgoocheling" en heeft Trump laten weten dat Groot-Brittannië vasthoudt aan het akkoord van Parijs.

Ook het Vaticaan reageert afwijzend. "Deze absurde beslissing is waarschijnlijk ingegeven door financiële belangen", zegt kanselier Marcelo Sanchez Sorondo van de pauselijke academie van wetenschappen.

"Onder premier Narendra heeft India hernieuwbare energie als geloofspunt aanvaard en houdt het vast aan de in de Parijs aangegane verbintenissen, ongeacht van wat anderen doen", zegt de Indiase minister van Energie Piyush Goyal.

Meest gelezen