"Profilering van Macron op klimaat heeft binnenlands én buitenlands doel"

Gisterenavond regende het politieke reacties op de klimaatbeslissing van Trump. Ook de Franse president Emmanuel Macron sprak de wereld toe, uitzonderlijk niet enkel in het Frans maar ook in het Engels. Een bewuste keuze, zo legt Frankrijkkenner bij "Terzake" Willem Van Mullem uit.

"Macron heeft zich met zijn tweetalige speech, niet enkel tot Frankrijk gericht, maar ook tot de wereld, en specifiek tot Trump. Hij parodieerde niet toevallig zijn uitspraak "Make America great again" met zijn eigen versie "Make our planet great again", aldus Van Mullem.

Met de keuze voor Frans én Engels wil Macron aantonen dat hij zich zowel binnen Frankrijk als op het Europese niveau profileert op het klimaatdossier. "Een slimme zet, waarmee Macron in één klap aan politiek doet thuis én buitenshuis. Macron is nog relatief nieuw in de toppolitiek, en hij wil absoluut binnen Europa op het voorplan geraken, zeker op dit thema."

"Anderzijds wil Macron ook aan de Fransen tonen dat hij wel degelijk bezig is met het klimaatthema. In de campagne voor de presidentsverkiezingen is hem vaak verweten dat het klimaat hem niets kon schelen", zegt Van Mullem. "Bovendien is het bewuste Klimaatakkoord ondertekend in Parijs. De beslissing van Trump leeft dus wel in Frankrijk: heel wat Fransen voelen zich persoonlijk gekrenkt, en daar wil Macron op inspelen."

(lees voort onder de video)

Anti-Trump of pro-Europa?

Niet enkel Macron heeft fel gereageerd op de beslissing van Trump, ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft van zich laten horen. "De Frans-Duitse as, tussen Merkel en Hollande, is de laatste jaren bijzonder sterk geweest. Macron heeft de uitgesproken wil om die alliantie te behouden. Macron en Merkel hebben elkaar gisteren gebeld over de speech van Trump", zegt Van Mullem. "Ze willen dit politieke momentum allebei gebruiken om de heersende anti-Trumpgevoelens om te zetten in pro-Europese gevoelens."

Macron wilde ook werk maken van een goede relatie met president Trump, zo lieten beiden verstaan bij hun eerste ontmoeting in de schaduw van de NAVO-bijeenkomst vorige week. "Hun eerste gesprek was vrij en pragmatisch, maar zijn speech verscherpt de toon. Macron is duidelijk niet van plan om een blad voor de mond te nemen of met zich te laten sollen. De oproep dat Amerikaanse klimaatwetenschappers welkom zijn in Frankrijk, is op dat vlak bijzonder veelzeggend." 

Meest gelezen