"Zoektocht naar werk verloopt te traag"

De zoektocht naar werk verloopt voor veel vluchtelingen in ons land moeizaam. Toch kan de VDAB steeds betere cijfers voorleggen. Het afgelopen jaar werd er een traject ontwikkeld, meer op maat van de vluchtelingen.

“Het frustreert me dat het zo traag gaat” zegt Christian. Hij is al een jaar lang buddy van het Iraakse gezin Almafrachi. Nawar behaalde in een vorig leven een bachelor ICT, zijn vrouw Huda studeerde biologie. Maar van hun diploma’s konden ze enkel kopies meenemen toen ze op de vlucht gingen in het najaar van 2015.

Erkenning diploma

“Het is een hele procedure om diploma’s hier te laten erkennen. En eigenlijk heb je de originelen nodig, maar in oorlogssituaties gaat heel wat verloren” vertelt Christian, terwijl Huda met een vage glimlach luistert. “Altijd glimlachen, die verdwijnt niet van hun gezicht” zegt Christian. “Het is een soort bescherming denk ik. Ze hebben al zoveel meegemaakt en ze willen vooruit. Ik ben gefrustreerd dat het zo traag gaat, maar zij zijn het intussen gewoon, dat wachten erbij hoort.”

De taal blijkt een belangrijke struikelblok. Die is voor Nawar en Huda niet zo makkelijk te leren. Hun zoon van 8, Mustafa, spreekt wel al vlekkeloos Nederlands. Bij kinderen gaat het razendsnel.

Nederlands leren op de werkvloer

“We proberen meer in te zetten op al aan het werk gaan, zonder dat ze de taal goed kennen” legt Shaireen Aftab van de VDAB uit. “In welbepaalde jobs is het niet noodzakelijk om de taal tot in de puntjes te kennen. Een bakkersgast uit Iran bijvoorbeeld, die heeft competenties opgebouwd en is zo goed als meteen inzetbaar.”

In samenwerking met het Agentschap voor integratie en inburgering worden alle vluchtelingen uitgebreid getest en gescreend. Steeds vaker gebeurt dat als ze nog asielzoeker zijn. Anderen zijn meteen na erkenning of bescherming aan de beurt.

“We lijsten alle competenties op en kijken dan hoe we ze zo snel mogelijk aan een job kunnen helpen. Soms kan dit direct, en soms zullen we ze eerst nog een opleiding met stage laten volgen” zegt Shaireen Aftab. Ongeveer een kwart is analfabeet of heeft nauwelijks scholing. Die moeten natuurlijk intensiever begeleid worden.

In samenwerking met het Agentschap voor integratie en inburgering worden alle vluchtelingen uitgebre

  • Na 3 maanden ongeveer 25 %
  • Na 6 maanden zo’n 37%
  • Na 18 maanden bijna de helft

De OCMW’s van steden en gemeenten volgen de zoektocht naar werk op de voet en helpen ook waar ze kunnen. Uit de rondvraag van de VVSG naar integratie van vluchtelingen blijkt volgens maatschappelijk assistenten de grootste drempel:

  • Kennis van het Nederlands (98 %)
  • Gelijkschakeling van diploma’s (58%)
  • Psychosociale problemen (46% haalt dit aan)

Partner van de steden en gemeenten voor het vinden van werk is uiteraard de VDAB. 85% van de respondenten (maatschappelijk assistenten) werkt samen met de VDAB. Drie kwart is tevreden over deze samenwerking, een kwart dus niet. 

Meest gelezen