Audi moet ook in Europa auto's met sjoemelsoftware terugroepen

Het parket van München breidt het onderzoek naar Audi's met sjoemelsoftware uit, nadat nieuwe onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen. De autoproducent zal nu ook in Europa 24.000 auto's moeten terugroepen omdat er mogelijk sjoemelsoftware in zit.
Invision2012

Het gaat om de A7- en A8-modellen met V6 en V8 dieselmotoren die gebouwd werden tussen 2009 en 2013. De auto's zouden in de praktijk dubbel zo veel stikstof uitstoten als toegelaten, maar bij testen bleef dat verborgen door een aanpassing aan de software. Het parket voerde al een onderzoek naar bedrog bij Audi's die op de Amerikaanse markt verkocht waren.

Volgens Audi zal de software bij de teruggeroepen auto's aangepast worden. De aanpassingen zullen in juli beginnen en een half uur per wagen in beslag nemen. "Audi zal zoals voordien volledig met de bevoegde autoriteiten meewerken en verontschuldigt zich bij zijn klanten", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Audi maakt deel uit van de Volkswagengroep. Die kwam vorig jaar  in opspraak wegens sjoemelsoftware in Volkswagens. De afwikkeling van de affaire in de Verenigde Staten heeft Audi vorig jaar al 1,86 miljard euro gekost.

Moet topman opstappen?

Volgens Der Spiegel kan het schandaal op korte termijn de kop kosten van topman Rupert Stadler. Het tijdschrift meldt dat op basis van ingewijden bij het bedrijf. Volgens die bron is de maat vol wat betreft Stadler en is zijn ontslag aanstaande. In mei werd zijn contract juist nog met vijf jaar verlengd. Stadler staat sinds 2007 aan het hoofd van Audi.

In de herfst van 2015 kwam het Volkswagenconcern voor het eerst in opspraak in de Verenigde Staten vanwege software die testomstandigheden kon herkennen en dan zorgde voor minder uitstoot. In normale omstandigheden voldeden veel diesels echter niet aan de gestelde richtlijnen. Onder de toen betrokken auto's waren ook al Audi-modellen. Toen ging het om de A6, A7 en Q7.

Meest gelezen