Britse politie vindt "belangrijke wagen" in onderzoek naar aanslag Manchester

De Britse politie heeft een wagen gevonden die "potentieel belangrijk is" in het onderzoek naar de aanslag in Manchester. Er zijn ook nieuwe foto's verspreid van de vermoedelijke dader. Volgens de politie schiet het onderzoek "significant" op, de diensten doen ook een nieuwe oproep tot getuigen.

De wagen werd teruggevonden in Rusholme, een wijk van Manchester. Mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd en de buurt is afgesloten, meldt de BBC. "De vondst van de wagen is potentieel een belangrijke ontwikkeling in het onderzoek", aldus de politie van Manchester.

De speurders willen nu alles weten over het parcours dat de wagen de voorbije tijd heeft afgelegd en wie ermee gereden heeft of toegang had tot de wagen. Mensen die ook maar iets kunnen zeggen daarover, wordt gevraagd om de politie te contacteren.

Eerder vandaag heeft de politie ook nieuwe bewakingsbeelden verspreid van Salman Abedi, de vermoedelijke dader.

Het pad van Abedi

Volgens de speurders heeft Abedi het Verenigd Koninkrijk op 15 mei verlaten om drie dagen later terug te keren. Een bron dicht bij de familie van Abedi in Libië vertelde het Franse persbureau AFP dat de man enkele dagen voor de aanslag in het Noord-Afrikaanse land heeft vertoefd. De Duitse politie signaleerde dan weer dat Abedi dan in Düsseldorf is geweest.

Volgens Russ Jackson, een politieverantwoordelijke in Manchester, heeft Abedi na zijn terugkeer "componenten voor de bom" gekocht. De politie wil nu uitklaren of hij voor zijn vertrek naar het buitenland al enige elementen voor de bom had.

Het onderzoek spitst zich daarbij toe op de wijk Rusholme in het zuidoosten van Manchester, en waar op vrijdag 26 mei een man is gearresteerd. "Het is vitaal dat wij begrijpen waarom Abedi daar is geweest en met wie hij in de laatste dagen voor de aanslag heeft gepraat", aldus Jackson. De politie houdt in het kader van het onderzoek nog tien mensen vast. Zes anderen kwamen zonder verdere vervolging vrij.

In Libië zitten de vader en een broer van Abedi vast. De autoriteiten zeggen daar dat de twee broers lid zijn van terreurorganisatie IS die de aanslag in Manchester heeft opgeëist.

Meest gelezen