DiCaprio reageert op Trump met Facebook-oproep: "Sta op, organiseer je, en vecht terug"

Leonardo DiCaprio, de bekendste klimaatactivist in Hollywood, roept iedereen op om "zich te organiseren en terug te vechten". Hij reageert daarmee op de beslissing van president Donald Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

DiCaprio zet zich al jarenlang in voor het klimaat. Hij sprak in 2015 op de klimaatconferentie van Parijs en het jaar daarna wijdde hij zijn Oscarspeech aan de gevaren van de klimaatopwarming. De acteur lanceerde in 2016 ook een documentaire, "Before the flood", waarin hij op zoek gaat naar mogelijke oplossingen.

Dat DiCaprio teleurgesteld is door de beslissing van Trump, spreekt dan ook voor zich. "Vandaag heeft onze planeet geleden. Het is meer dan ooit belangrijk om actie te ondernemen", tweette hij gisteravond als reactie op de speech van de president.

(Lees voort onder de tweet)

"Onze toekomst op deze planeet is nu meer dan ooit in gevaar"

Later volgde een uitgebreide Facebookpost. "Vandaag werd de toekomstige leefbaarheid van onze planeet bedreigd door de onvoorzichtige beslissing van president Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakoord van Parijs. Onze toekomst op deze planeet is nu meer dan ooit in gevaar. Voor de Amerikanen en iedereen ter wereld die sterk leiderschap wil inzake het klimaat, is dit uiterst ontgoochelend."

"Nu, meer dan ooit, moeten we vastbesloten zijn om de klimaatverandering op te lossen, en die leiders uit te dagen die niet geloven in wetenschappelijke feiten en empirische waarheden. Het is tijd voor ons allemaal om op te staan, ons te organiseren, terug te vechten, en onze energie te kanaliseren in grassroots politieke actie (vanuit de basis, red.)." Di Caprio besluit met een lijst van organisaties die zich inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan. Zijn Facebookpost is al meer dan 40.000 keer gedeeld.

Meest gelezen