Festivalterrein Rock am Ring in Duitsland ontruimd wegens terreurdreiging

Op Rock am Ring, in Duitsland, is het festivalterrein ontruimd wegens een terreurdreiging. Rock am Ring is een van de grootste festivals van het land. De ontruiming duurde een halfuurtje en verliep zonder incidenten. Vandaag wordt beslist of het festival nog voortgezet wordt.
AFP or licensors

"Vanwege een terroristische dreiging heeft de politie de organisatie van Rock am Ring opgedragen om uit voorzorg het festival voorlopig te onderbreken. Ook om onderzoek te kunnen doen op het festivalterrein. Alle bezoekers wordt gevraagd om zich gecontroleerd en rustig naar de uitgang en de campingterreinen te begeven", zo stond in de mededeling van de organisatie.

"Verdere informatie verstrekken we via sociale media, de media en de radio. De organisatie hoopt Rock am Ring morgen te kunnen hervatten." De rest van de festivaldag is dus geannuleerd. Morgen omstreeks 11 uur wordt bekendgemaakt of het festival kan voortgaan de rest van het weekend.

Ook over de aard van de dreiging zijn nog geen details bekend. Na de aanslag in Manchester waren extra veiligheidsmaatregelen genomen, zo zijn er meer veiligheidsmensen op het het terrein.

De politie heeft het in een mededeling over "concrete aanwijzingen, op grond waarvan een mogelijke terroristische dreiging niet uit te sluiten is". Het onderzoek is in volle gang, zo luidt het. "We nemen alle aanwijzingen en verdachte omstandigheden uiterst ernstig en onderzoeken ze allemaal. Omdat een dreiging niet uitgesloten kon worden, zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen."

Op het terrein waren tienduizenden mensen aanwezig. De ontruiming verliep vlot en duurde een halfuurtje, van 21 uur tot 21.30 uur. Vlaming Nick Gunst meldt aan onze redactie dat alles heel rustig verlopen is. Sommigen reageren wel ontgoocheld dat de rest van de festivaldag is geschrapt. Morgen omstreeks 11 uur wordt bekendgemaakt of het festival kan voortgaan de rest van het weekend.

Publiek mist optreden van Rammstein

De ontruiming begon rond de tijd dat Liam Gallagher, de voormalige zanger van Oasis, aan zijn optreden zou beginnen. Ook onder meer Rammstein en Bastille stonden vandaag nog op de planning.

Rock am Ring was aan zijn eerste dag toe van drie dagen. Het festival is een van de grootste muziekfestivals van Duitsland en vindt plaats op de Nürburgring in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De voorbije twee jaar kreeg het festival af te rekenen met ernstig noodweer en vielen er gewonden door blikseminslagen. Vorig jaar werd de laatste dag volledig geschrapt door het slechte weer.

imago/Eibner

Meest gelezen