Gokkers bedreigen ook Vlaamse tennnisprofs

Met haar getuigenis over cyberpesten zette de Amerikaanse tennisster Madison Keys een reeks van "coming-outs" in de tenniswereld in gang. Nu blijkt dat ook onze eigen tennisspelers slachtoffer zijn van online bedreigingen. Het zijn hoofdzakelijk misnoegde online gokkers die de dreigementen uiten.
2016 Pupo
Kimmer Coppejans

Professioneel tennisspeler Kimmer Coppejans (foto boven) getuigt in "De wereld vandaag" op Radio 1: “In één op de twee tennismatchen die ik speel krijg ik online berichten van personen overal ter wereld die ik niet ken. Dat varieert van kleine verwensingen zoals “you loser” en ”piece of shit”’ tot harde dreigementen zoals “Ik hoop dat je de ergste kanker krijgt. Zelfs mijn vriendin is nu slachtoffer.”

Ook tennisspeelster An-Sophie Mestach kent het fenomeen. Al zeker 5 jaar krijgt ze na vrijwel elke wedstrijd, geregeld zelfs tijdens een wedstrijd, privéberichten die “er soms compleet over zijn”. Coppejans en Mestach zijn niet de enige slachtoffers. “Bijna elke tennisser van Challengers- of WTA-niveau krijgt tegenwoordig te maken met dergelijke dreigementen”, zegt Kimmer Coppejans. Enkele weken geleden kwam ook Yanina Wickmayer naar buiten met enkele groffe haatberichten die ze had gekregen nadat ze in de eerste ronde van een ITF-tornooi al werd uitgeschakeld door een Oekraïense kwalificatiespeelster.

"Gefrustreerde online gokkers"

Van wie zijn de online dreigementen afkomstig? “Bijna altijd online gokkers die hun frustraties uiten en tennissers uitschelden omdat ze een match verliezen of winnen”, zegt Coppejans. “Mensen uit alle hoeken van de wereld gokken op onze wedstrijden en zij zijn heel ontevreden wanneer ze hun inzet en dus hun geld verliezen”, verduidelijkt An-Sophie Mestach (foto in tekst).

Ivo Van Aken, technisch directeur bij Tennis Vlaanderen, bevestigt in “De wereld vandaag” de ernst van het wereldwijde fenomeen van cyberpesten dat gekoppeld is aan de opmars van het online gokken op sportwedstrijden. “Tennis is een sport waar zeer gemakkelijk op gegokt kan worden. Er zijn meer gokmogelijkheden dan in eender welke sport. Heel wat mensen maken daar gretig gebruik van. Vooral wanneer de underdog in een tenniswedstrijd onverwacht met de overwinning gaat lopen, leidt dat vaak tot cyberpesten.”

"Negeren"

Hoe gaan professionele spelers best om met online pestgedrag? An-Sophie Mestach probeert de berichten te negeren en opent ze niet langer. Maar toch wil de tennisster naar ITF of WTA stappen, mochten de berichten echt te extreem worden.

Kimmer Coppejans had het er in het begin heel lastig mee, maar blokkeert nu de cyberpesters en verwijdert alle berichten. Ivo Van Aken besluit: “Het beste wat je kan doen is het naast je leggen. Hoe meer je er zelf op reageert, hoe erger het wordt. De slachtoffers kunnen in het ergste geval een klacht indienen tegen onbekenden bij de politie.” Toch geeft Van Aken toe dat deze praktijken op het moreel kunnen werken van tennissers en dat de tenniswereld vrij machteloos moet toekijken.

Bekijk hier de getuigenis van Madison Keys:

Meest gelezen