Premier Michel wil economische maatregelen tegen "klimaatdumping"

De ministers van de regering-Michel reageren zeer negatief op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Dat bleek vanmorgen bij aanvang van de ministerraad. Premier Charles Michel (MR) overweegt zelfs (economische) maatregelen tegen wat "klimaatdumping" genoemd wordt.

Geen enkele minister wil het klimaatakkoord heronderhandelen. Meer zelfs: premier Charles Michel wil economische maatregelen "om onze bedrijven te beschermen en te verdedigen" tegen wat hij "klimaatdumping" noemt. "We moeten aan Europees patriottisme doen", vindt hij. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pikt de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord niet en neemt het woord "klimaatdumping" in de mond. "Er zijn verschillende maatregelen om tegen een echte dumping te strijden. Het is niet alleen een dumping voor de lonen op sociaal vlak, misschien ook een milieudumping." Michel en Reynders willen voor de sancties Europees samenwerken.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wijst erop dat vooral de derde wereld het slachtoffer is van klimaatverandering -met droogtes en hongersnood- en dat de beslissing van president Trump een belediging is voor de wereldgemeenschap.

Ook voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan er geen sprake zijn van heronderhandelingen. "Pacta sunt servanda", luidt het ("afspraken moeten worden nagekomen"). Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt dat niet investeren in het klimaat net banen zal kosten en niet jobs zal opleveren, zoals Trump beweert.

Meest gelezen