Ruim 420.000 bedienden hebben uitzicht op koopkrachtstijging met 1,1 procent

Ruim 420.000 bedienden in meer dan 50.000 bedrijven hebben uitzicht op een koopkrachtstijging van 1,1 procent vanaf 1 oktober. Vakbonden en werkgevers in het aanvullend paritair comité voor de bedienden - het grootste paritair comité - hebben de afgelopen nacht een ontwerpakkoord voor de periode 2017-2018 bereikt. Het ontwerpakkoord moet wel nog worden goedgekeurd door de achterban.

Het ontwerpakkoord respecteert de maximale marge die werd vastgelegd in het interprofessioneel akkoord (IPA) van de Groep van Tien.

Concreet is bepaald dat de lonen vanaf 1 oktober met 1,1 procent worden verhoogd. De werkgever kan ook kiezen voor een andere, gelijkwaardige koopkrachtstijging, maar moet hiervoor dan wel een akkoord afsluiten met de syndicale delegatie, ten laatste tegen 30 september. Als er geen syndicale delegatie binnen het bedrijf is, moet elke individuele werknemer schriftelijk op de hoogte worden gebracht bij de loonberekening in oktober.

Erwin De Deyn van de socialistische bediendebond BBTK verwacht dat een grote meerderheid van de bedrijven zal kiezen voor een loonsverhoging, zoals ook in het verleden al gebeurde. "Het alternatief moet in elk geval gebeuren aan de kost van die 1,1 procent."

 

 

Meest gelezen