Somalische piratenkoning in beroep opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel

In Gent is de zogenoemde Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan in beroep opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel, voor de kaping van het Belgische schip de Pompei. Dat schip werd in 2009 overvallen door Somalische piraten. 10 bemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld.

Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tien bemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld. Aan de kapers werd ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald.

Mohamed Abdi Hassan wordt gezien als de organisator van de kaping. Hij werd in oktober 2013 met een fictief filmproject naar ons land gelokt en werd in maart vorig jaar bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor het leiderschap van een criminele organisatie. Zijn handlanger, de Somalische Mohamed Moalin-Aden, kreeg vijf jaar. Beiden gingen in beroep.

Vanmorgen veroordeelde het Gentse hof van beroep de "piratenkoning' tot 20 jaar cel voor kaping, gijzeling, foltering en het leiderschap van een criminele organisatie. Zijn handlanger krijgt in beroep een strengere straf: 10 jaar cel. 

Meest gelezen