Speechschrijver Obama: "Hij zal niet alles van Trump becommentariëren, maar klimaat is essentieel"

Cody Keenan. De naam zegt u allicht niets, maar zijn werk kent u wel. Keenan is namelijk de speechschrijver van de vorige Amerikaanse president Barack Obama. "Terzake" had een interview met de man.

Al tien jaar is Cody Keenan een van de vaste speechschrijvers van president Obama. De laatste drie jaar van diens presidentschap stond Keenan aan het hoofd van het schrijversteam. Momenteel reist hij de wereld rond om toespraken te houden over Obama's toespraken. Vandaag hield hij halt in Brussel. De focus van de dag lag echter niet op een speech van Obama...

"Ik ben vooral ontgoocheld. Je krijgt een gevoel dat het Amerikaanse leiderschap in de wereld dat de afgelopen 75 jaar is opgebouwd nu wegkruimelt. En dat is geen ongeval, maar het gebeurt doelbewust door beslissingen van president Trump", reageert Keenan op de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs.

De speech van Trump gisteravond heeft Keenan niet live gezien, maar hij heeft de tekst wel gelezen. Zijn mening: "Veel van wat hij gezegd heeft, was feitelijk compleet onjuist. Ik denk dat hij niet eens weet wat er in het akkoord van Parijs staat. Het lijkt dat hij ertegen is omdat Obama ervoor was. Trump heeft een vreemde manier om de wereld te benaderen, klagend en met wrok en onzekerheid."

"Obama wou gehoord worden over de terugtrekking uit het klimaatakkoord"

Opvallend: Barack Obama was er gisteravond als de kippen bij om te reageren op de beslissing van Trump. Nochtans is het vrij not done voor een ex-president om kritiek te uiten op het beleid van zijn opvolger.

"President Bush heeft acht jaar lang niets gezegd over Obama. Daar zijn we erg dankbaar voor. Maar ik denk dat Obama die luxe niet zal hebben. Toen Obama de deur achter zich dichttrok, heeft hij gezegd dat hij zijn stem zou laten horen als zijn geweten hem dat opdrong. Klimaat is een van die kritieke onderwerpen. Hij zal geen commentaar geven op alles wat Trump doet", aldus Keenan. "Obama wou gehoord worden daarover."

Doet het dan pijn voor Obama om veel van zijn verwezenlijkingen op de helling te zien met Trump in het Witte Huis? "Het raakt mij in elk geval persoonlijk", verklaart de speechschrijver. "Maar ik ben anders dan Obama. Zijn ego is niet groot genoeg dat hij enkel aan zichzelf denkt. Hij was vooral bezig met het klimaat. Zijn nalatenschap is trouwens veilig. Trump heeft nog maar bitter weinig teruggedraaid van wat Obama heeft gedaan."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

400.000 dollar voor een speech: "Ik zie het probleem niet"

Ook nu nog werkt Keenan aan speeches voor Obama. Onlangs kwam de ex-president wel onder vuur te liggen: hij zal zo'n 400.000 dollar krijgen voor een speech, terwijl hij veel kritiek heeft geuit op de financiële wolven van Wall Street.

Speechschrijver Keenan ziet naar eigen zeggen geen probleem. "Die speech zal gaan over gezondheidszorg. Obama zal vertellen over hoe hij miljoenen mensen heeft geholpen aan een goede zorgverzekering. Bovendien heeft Obama de strengste regels uitgevaardigd voor Wall Street sinds president Roosevelt."

"Obama zal het geld geven aan programma's voor studentenjobs in Chicago. Ik begrijp de frustratie van de mensen wel, het is veel geld. Maar mensen zouden hun energie beter kanaliseren in het vinden van nieuwe leiders voor de Democraten in plaats van een ex-president te bekritiseren. Het is gemakkelijk om zulke kritiek te geven."

"Angst werkt, maar hoop is altijd krachtiger"

Cody Keenan schreef samen met Obama zo'n 4.000 speeches. "Obama was altijd betrokken bij het maken van de toespraken. Soms schreef hij zelf hele pagina's. Als hij 48 uur in een dag zou hebben, dan zou hij elke speech zelf schrijven. En zelfs nu nog - na tien jaar - kan hij moeilijk het schrijven van een speech uit handen geven."

Obama's toespraken droegen altijd de boodschap van hoop. Dat staat in schril contrast met wat huidig president Trump uitdraagt. "Angst werkt. En je kan met die boodschap zeker winnen", stelt Keenan. "Hoop en optimisme zijn altijd krachtiger. Met angst inspireer je geen mensen, met hoop wel. Eén speech zal de wereld niet veranderen, maar je kan wel mensen mobiliseren."

Meest gelezen