Steeds meer vossen in de stad: "Hoge aaibaarheidsfactor, maar niet van dichtbij"

De trend is al enkele jaren bezig: steeds meer vossen duiken op in stedelijke gebieden. Ook dit jaar is de kans niet onbestaande dat u moedervos en haar kleintjes tegen het lijf loopt. Maar Natuurpunt raadt aan: "Voeder de dieren niet en hou afstand".

Vossen worden de laatste tijd wel vaker waargenomen in onze steden. Zeker in Brussel, waar er ook veel parken en bossen zijn. Een collega spotte enkele dagen geleden een hele vossenfamilie op het terrein van de VRT (zie foto bovenaan). "En de kans is reëel dat je 's nachts zelfs een vos tegenkomt op de Grote Markt", weet Diemer Vercayie van Natuurpunt.

"Vossen hebben hun gedrag aangepast aan het feit dat mensen steeds meer natuur innemen en dat de natuurlijke omgeving verstedelijkt. Bovendien kunnen vossen goed leven in onze steden. Er zijn veel ratten en muizen en er zijn ook veel voedseloverschotten terug te vinden in het afval. De vossen hebben hun manier van jagen daarop gericht", aldus Vercayie.

"Niet te familiair doen"

De vosjes hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Dat zeker. Sommige mensen vinden het dan ook fijn om de dieren eten te geven en laten ze daarvoor soms zelfs binnen in huis. "Dat is absoluut af te raden", stelt Diemer Vercayie van Natuurpunt. "Wilde dieren kunnen ziektes overdragen, zoals de vossenlintworm. Die is ook voor de mens gevaarlijk.

"Bovendien is het zo dat wilde dieren eigenlijk bang zijn van de mensen. Maar als ze gevoederd worden, zullen ze hun schrik verliezen. En in het ergste geval zouden ze dan wel eens naar een klein kind kunnen bijten, al zijn daar nog geen gevallen van bekend."

Wat met uw kippen of cavia?

Tot slot nog een boodschap voor wie een cavia, konijn of kippen heeft en die graag vrij laat rondlopen in een ommuurd stadstuintje. "De vos is verrassend behendig. Het dier kan perfect op afsluitingen springen. Om nare ervaringen te vermijden, is het dus best dat mensen hun huisdieren afschermen."

Tips daarvoor kunt u lezen op de informatiewebsite rond de steenmarter. Ook dat dier komt steeds vaker voor in stedelijke gebieden en kan best wat schade aanrichten.

Meest gelezen