Victoria praat na 20 jaar over haar eetstoornis: "Anorexia kan iedereen overkomen"

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Zweedse kroonprinses Victoria vocht als tiener tegen anorexia. Twintig jaar later praat ze over die moeilijke periode, en net die moeilijke periode bracht haar de man van haar leven. Prinses Astrid gaf niet alleen het startschot van de 20 km door Brussel, ze liep de wedstrijd ook uit. Koningin Mathilde had het deze week dan weer makkelijk om te kiezen in haar dressing. De Britse prins William blijkt net zoals zijn vader Charles brieven te schrijven naar politici, maar hij zegt geen lobbyist te zijn. Schoonzus Pippa Middleton ontsnapt tijdens haar wittebroodsweken zelfs niet aan de pers. Ze vangt de drukte evenwel op met de glimlach. En de Japanse kroonprins Naruhito bezoekt een week lang Denemarken, álweer zonder zijn echtgenote Masako. Hoe komt dat eigenlijk?

ZWEDEN: kroonprinses Victoria praat openlijk over de eetstoornis die ze als tiener had

Het gewicht van de Zweedse kroonprinses Victoria ging in het verleden wel eens alle kanten uit: dan verscheen ze met bolle wangen, dan terug met ingevallen wangen. Het Zweedse hof maakte er in 1997 geen geheim van dat de prinses gezondheidsproblemen had. Als tiener kampte Victoria met een eetstoornis, meer bepaald anorexia. In aanloop naar haar 40ste verjaardag op 14 juli praat ze voor het eerst ronduit over die moeilijke periode in een documentaire van de Zweedse zender TV4. Victoria pakte haar eetstoornis aan toen ze de overgang maakte van de middelbare school naar de universiteit. "Ik moest mijn evenwicht terugvinden. Ik moest mezelf en mijn grenzen leren kennen, en me niet constant druk opleggen", vertelt ze voor de camera. Eens 18 geworden, begon Victoria meer en meer haar ouders, koning Carl Gustav en koningin Silvia, in koninklijke opdrachten bij te staan. De verantwoordelijkheid als troonopvolgster veroorzaakte echter stress. De kroonprinses stelde -na aandringen van haar ouders- even haar universitaire studies uit en volgde therapie in de VS, ver weg van de schijnwerpers.

"Het draait niet altijd om problemen van buitenaf. Het kan ook van binnen komen en anorexia kan iedereen overkomen, niet alleen jonge meisjes maar evengoed jongens. Het heeft tijd nodig en het doet verschrikkelijk veel pijn", aldus Victoria. Door haar ziekte heeft ze wél haar echtgenoot leren kennen. Amerikaanse therapeuten wilden dat Victoria haar problemen niet alleen mentaal aanpakte. Ze moest ook fysiek aan de slag. Dus ging Victoria naar de fitness waar ze in 2002 instructeur Daniel Westling leerde kennen. Het koppel is intussen al 7 jaar gelukkig getrouwd.

Prinses Victoria in april 1996 (links) en in november 1997 (rechts). Het fysieke verschil is duidelijk.

Victoria zoals ze nu is. Foto genomen voor haar 40ste verjaardag.

BELGIË: veel te doen over de knal, maar prinses Astrid loopt 20 km door Brussel ook uit

De Belgische prinses Astrid verscheen deze week in het nieuws als diegene die premier Charles Michel gehoorschade bezorgde met een luid startschot tijdens de 20 km door Brussel. De prinses zelf schrok -net als de premier- duidelijk hard van de luide knal, maar hield er zelf niets aan over. Wat niet in de kranten verscheen, was dat de prinses niet zomaar in loopoutfit aan de start van de 20 km opdaagde. De 54-jarige Astrid nam ook deel aan de wedstrijd. Ze haalde de finish in een mooie tijd van 2 uur en 39 minuten, meldde het RTL-programma "Place royale", en werd aangemoedigd door haar dochters met een spandoek vol hartjes en "go, go, go!". Astrid is net als haar broer, koning Filip, een fervente jogger. In 2012 nam ze (met succes) nog deel aan de marathon van New York. Echtgenoot prins Lorenz was in Brussel ook van de partij en deelde aan de eindmeet prijzen uit. Zo mocht de eerste vrouw over de finish, de Britse Sophie Hardy in een tijd van 1 uur en 13 minuten, de trofee uit zijn handen ontvangen.

Koningin Mathilde met knipoog naar jarige Wit-Gele Kruis

Het Wit-Gele Kruis bestaat 80 jaar. Tijd dus voor een koninklijk bezoek en dat werd er eentje met een subtiele knipoog van onze koningin. Zij hoefde niet lang na te denken over haar outfit van de dag: Mathilde stapte in Gent het hoofdkwartier van de thuiszorgorganisatie binnen in een goudgele jurk. Ze had er een gesprek over thuisverpleging met enkele verpleegkundigen en artsen. Nadien ging Mathilde zelf op pad met verpleegkundige Mehmet. Samen reden ze in een typisch Wit-Gele Kruis-auto naar patiënte Ida (90) en haar man thuis. De koningin maakte ruim de tijd voor een gemoedelijke babbel aan tafel. Ida was danig onder de indruk: "Ik ben werkelijk verrast dat een dame van die stand zo aandachtig kan luisteren." We willen u de foto's niet onthouden van het bijzondere bezoek:

GROOT-BRITTANNIË: prins William schrijft brieven naar politici oftewel zo vader, zo zoon

De Britse prins William heeft nogmaals over mentale gezondheidsproblemen gepraat voor de campagne Heads Together in het Britse magazine GQ. "Mensen zoeken geen hulp zolang ze zich beschaamd voelen. We moeten het taboe doorbreken, in godsnaam: we leven in de 21ste eeuw", stelt William. Daarnaast praatte de prins over zijn privéleven en de spijt die hij voelt. De spijt dat zijn vrouw en kinderen nooit zijn moeder, wijlen prinses Diana, zullen ontmoeten. De prins zocht nooit professionele hulp na de dood van Diana. Wat zijn broer Harry wel deed. "Op de begrafenis achter de kist van mijn moeder lopen, is het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen", geeft hij grif toe. Maar William belandde nooit in depressie. Het lukte hem erover te praten met vrienden en familie, en dat hielp.

William benadrukt ook de noodzaak van stabiliteit. "Ik kan mijn job niet doen zonder de stabiliteit van een gezin. Stabiliteit thuis is zó belangrijk voor mij. Ik wil mijn kinderen opvoeden in een gelukkige en veilige wereld. George moet opgroeien in het echte leven, niet achter paleismuren, hij moet daar buiten treden. De media maken het ons niet makkelijk, maar ik zal voor mijn kinderen vechten om ze een zo normaal mogelijk leven te laten leiden."

De prins blijkt brieven te schrijven naar ministers, wat zijn vader Charles steevast doet. Dat leverde Charles al flink wat kritiek op, want een toekomstig koning hoort/mag zich niet te moeien met politiek. Maar William stelt dat hij zeker niet aan lobbywerk doet. "Ik schrijf puur om politici mensen aan te raden die ze zouden moeten spreken", zegt hij. William is geïnteresseerd in politiek en de beperkingen die zijn positie met zich meebrengen, "frustreren" hem naar eigen zeggen soms.

In het magazine prijken ook nieuwe zwart-witfoto's van William met zijn gezin en hond Lupo rennend in de tuin:

Pippa Middleton en James Matthews genieten in Australië

Twee weken geleden stond het internet vol over het society-event van het jaar: het huwelijk van Pippa Middleton -de jongere zus van- en bankier James Matthews. Maar hoe is het intussen met de newlyweds? Pippa en James genieten volop van hun wittebroodsweken en bezochten al Frans-Polynesië en Sydney (Australië) waar ze in een watertaxi onder meer de haven bezochten en, sportief en avontuurlijk als ze zijn, 's avonds de klim van de Harbour Bridge aanvatten met een schitterend zicht op het operahuis. Wie had gedacht dat het koppel in stilte kon genieten van zijn huwelijksreis, is eraan voor de moeite. Down Under kennen ze hen ook. Maar dat Pippa en James van nabij gevolgd worden, lijkt hen niet te deren. Ze kuieren rustig hand-in-hand voort en Australische journalisten en fotografen worden telkens begroet met een glimlach van Pippa of ze steekt al eens vriendelijk haar hand op. In het verleden is de pers best wél een euvel geweest voor James. "Er duikt altijd iets op. James heeft echt zijn ogen opengetrokken. We hebben al flink wat hordes genomen", vertelde ze enkele maanden na haar verloving. Pippa nam daarbij ook het woorden "onderhandelen" voorzichtig in de mond.

JAPAN: kroonprinses Naruhito vliegt (zonder Masako) richting Denemarken

De Denen en Japanners vieren dit jaar 150 jaar aan nauwe diplomatieke banden. Daarom bezoekt de keizerlijke kroonprins Naruhito het land van 15 tot 21 juni. Het bezoek komt er op vraag van Denemarken. Ook prinses Masako (53), de vrouw van Naruhito, is uitgenodigd maar zij zal niet komen. Masako wil haar agenda voor juni onder controle houden. Dat meldt het keizerlijke hof. De kroonprinses kampt met een stressgerelateerde ziekte en is in behandeling. Naruhito zal een tentoonstelling over Japan openen, met de Deense koningin Margrethe lunchen en een onderhoud hebben met kroonprins Frederik. Voorts staat een bezoek gepland aan een school voor leerlingen met mentale beperkingen en een bezoek aan windmolenpark.

Maruhito is vaak alleen op pad. Kroonprinses Masako maakt niet gauw overzeese reizen. Ze kampt al jaren met gezondheidsproblemen, waardoor ze amper in het openbaar verschijnt. Masako heeft psychisch en emotioneel te lijden onder de druk van ceremoniële taken en de aloude keizerlijke tradities, waaronder zorgen voor een mannelijke troonopvolger. Na acht jaar huwelijk en verschillende miskramen kreeg het koppel in 2001 een kind, maar het was een dochter. Aiko bleef enig kind. De laatste keer dat Masako een officiële reis maakte, was twee jaar geleden. Toen woonde ze de kroning van koning Tupou VI op de eilandengroep Tonga bij. Europa bezocht ze voor het laatst in 2013: Masako tekende present voor de kroning van de Nederlandse koning Willem-Alexander. Beide bezoeken hadden haar zelfvertrouwen naar verluidt deugd gedaan. Masako en Naruhito zijn 23 jaar getrouwd. Hij blijft zijn "sad princess" - de bijnaam van de prinses - onvoorwaardelijk steunen.

Masako en Naruhito bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning (2013). De kroonprinses straalde.

Meest gelezen