Zwaardere straffen in beroep voor Brussels terreurnetwerk

Twee broers die tussen eind 2012 en begin 2014 verschillende jihadisten naar Syrië hebben gestuurd zijn in beroep veroordeeld tot zwaardere straffen. De jongste van de twee werd veroordeeld als leider van een terroristische organisatie en kreeg 10 jaar cel. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot 6 jaar cel.

Op het proces vorige maand had het federaal parket al zwaardere straffen geëist tegen de leden van de terreurnetwerk. Spilfiguur is de 26-jarige Othamn Akzinnay die op verschillende tijdstippen kandidaat-Syriëstrijders naar de luchthaven van Düsseldorf heeft gevoerd. Hij bezorgde hen ook contactgegevens van mensensmokkelaars en hielp hen met de nodige voorbereidingen. Het parket had 15 jaar cel geëist, maar het hof van beroep veroordeelde hem uiteindelijk tot 10 jaar cel. Zijn oudere broer, die 30 maanden had gekregen op het proces voor de correctionele rechtbank, werd vandaag veroordeeld tot 4 jaar met uitstel.

Twee andere kopstukken die veroordeeld werd als leider van de terreurorganisatie kregen elk 7 jaar cel, een bevestiging van de straf in eerste aanleg. Een van hen (Ishak Ghennai) speelde een grote rol bij het vertrek van enkele Syriëstrijders. De andere beklaagde (Khaled Khattab) zit momenteel in Turkije in de cel. Hij werd opgepakt toen hij na het vonnis van de correctionele rechtbank in mei vorig jaar naar Syrië probeerde te vluchten.

Een vijfde beklaagde (Majid Afkir) kreeg opnieuw 5 jaar cel met uitstel. Een imam die terechtstond kreeg net zoals in eerste aanleg de vrijspraak, net als de zevende verdachte. De laatste beklaagde kreeg 2 jaar cel met uitstel. In eerste aanleg was hij vrijgesproken.

Meest gelezen