3 verdachten opgepakt na terreurdreiging op Rock am Ring

De Duitse politie heeft drie mensen tijdelijk opgepakt in verband met het terreuralarm op het festival Rock am Ring. Dat is bevestigd aan Duitse media. Minstens één persoon zou via een van de deelnemende bedrijven toegang gehad hebben tot het volledige festivalterrein, ook de backstage. De drie zouden banden hebben met een terreurverdachte die momenteel in Duitsland in de cel zit.

Het muziekfestival Rock am Ring, aan de Nürburgring in de deelstaat Rijnland-Palts, werd gisteravond onderbroken omdat de politie over aanwijzingen over "mogelijk terroristisch gevaar" beschikte. De tienduizenden bezoekers moesten het terrein allemaal verlaten, volgens de autoriteiten verliep de evaluatie beheerst en rustig.

De mannen zijn volgens Bild en ARD donderdag al opgepakt in Koblenz. Ze waren gisteren dus niet op het festivalterrein, maar de autoriteiten hebben gisteravond alsnog beslist om het terrein te ontruimen, omdat ze niet met zekerheid konden zeggen dat ze daar iets hadden achtergelaten. De drie mannen zijn geradicaliseerde islamisten uit de naburige deelstaat Hessen. Ze werden de hele nacht ondervraagd, maar zijn intussen weer vrijgelaten. 

Volgens de eerste vaststellingen had minstens een van de personen via een van de deelnemende bedrijven toegang tot het volledige festivalterrein, ook de backstage. Maar de politie had bij het doorzoeken van het festivalterrein geen verdachte voorwerpen gevonden.

Door de aanslag op het concert van Ariana Grande in Manchester, bijna twee weken geleden, hadden de organisatoren van Rock am Ring al extra veiligheidsmaatregelen genomen. "Na Manchester hebben ze nog honderden extra medewerkers aangenomen, in totaal stonden zo'n 1.200 personeelsleden in voor de veiligheid. Er was een rugzakverbod, mensen mochten geen eigen drankjes meenemen...", vertelt Van de Hulsbeek.

Rock am Ring is een van de grootste muziekfestivals van Duitsland. Gisteren was de eerste van de drie geplande festivaldagen. Later deze voormiddag wordt beslist of Rock am Ring vandaag en morgen nog doorgaat.

Vorig jaar moest de laatste festivaldag van Rock am Ring geschrapt worden omdat het toen heftig onweerde en mensen gewond raakten door de bliksem.

Meest gelezen