"Festivalterrein ontruimen is veiliger dan concertzaal"

De ontruiming van het Duitse festival Rock am Ring is gisterenavond bijzonder vlot verlopen. Op amper een halfuur waren alle 90.000 bezoekers weg. Niet verwonderlijk, zegt Dirk Claes, die als burgemeester van Rotselaar verantwoordelijk is voor de veiligheid van Rock Werchter. "Een festivalterrein ontruimen is makkelijker dan een festival in een stad of een concertzaal."

Het festivalterrein van Rock am Ring in de Duitse stad Nürburg is gisterenavond volledig ontruimd wegens "een terreurdreiging". De hele operatie was op een halfuurtje rond. "Alles is heel rustig verlopen en hier op de camping merk je er niet veel van", getuigde Nick Gunst ter plaatse.

Met 90.000 aanwezigen is het festival behoorlijk vergelijkbaar met Rock Werchter, waar dagelijks zo'n 88.000 festivalgangers van de muziek genieten. "Een ontruiming hier zou wellicht even vlot verlopen", zegt burgemeester Claes, die benadrukt dat ook bij Rock Werchter er duidelijke interventieplannen klaarliggen die een dergelijke ontruiming mogelijk moeten maken. Daarnaast vinden er elk jaar ook rampoefeningen plaats. 

"Eigenlijk is het te vergelijken met het einde van een festivaldag. Ook dan verlaten een hele hoop festivalgangers het terrein op hetzelfde moment. Dat is meestal op veertig minuten rond", zegt Claes. "Een festivalterrein ontruimen is veel makkelijker dan een plaats in de stad of een concertzaal. Het gaat om een grote weide, waar geen sprake is van obstakels als straten, muren of auto's. Er zijn grote nooduitgangen die je meteen kan openzetten en waarlangs alle bezoekers snel weg kunnen. Eigenlijk kan je alle kanten uit. Uiteraard zijn er wel hekken, maar dat zijn geen muren die je niet kan afbreken."

dwimp

Drummen

Al hangt er natuurlijk ook veel af van hoe het aanwezige publiek zich gedraagt, zo geeft de burgemeester toe. Op Rock am Ring kregen de festivalgangers de boodschap dat er een terreurdreiging was, maar er was niet echt iets gebeurd. "De reacties zouden anders zijn als er effectief iets aan de hand was, zoals bijvoorbeeld een bom die zou zijn ontploft. Dan zullen mensen meer beginnen drummen. Maar ook dan is een festivalterrein qua evacuatie veiliger dan een zaal of een stad."

De organisatie van Rock Werchter - Live Nation - laat weten dat ze intensief samenwerken met de politie en de veiligheidsdiensten. "De veiligheid van de festivalgangers is de hoogste prioriteit", zegt woordvoerster Nele Bigaré.

Extra maatregelen voor festivals?

Na de aanslag in een concertzaal in Manchester en de terreurdreiging op Rock am Ring zal de komende weken worden bekeken of Rock Werchter nog extra veiligheidsmaatregelen moet nemen, zegt burgemeester Claes. Al benadrukt de organisatie wel dat er vorig jaar al heel wat maatregelen zijn genomen. Zo moet iedereen door metaaldetectoren, zijn er wegversperringen en worden alle rugzakken gecontroleerd.

In Duitsland zou het gaan om drie mannen, van wie minstens één toegang had tot het hele festivalterrein. Ze zouden banden hebben met een terrorist. "Voor Rock Werchter worden alle medewerkers gescreend, ook die van een onderaanneming. Een maand op voorhand moeten alle namen doorgegeven zijn", zegt Claes. "We zijn constant bezig met de veiligheid en zullen moeten bekijken of we de veiligheid nog moeten aanscherpen. Dat zal ook afhangen van het advies van het OCAD (het orgaan dat de veiligheid in ons land analyseert, nvdr.)."

Bij Pukkelpop is een zelfde geluid te horen. "We hebben vorig jaar al heel wat extra maatregelen genomen en voor dit jaar voorzien we een verbod op drones en vliegverkeer boven de weide", zegt de Hasseltse burgemeester Nadje Vananroye. "We zitten in terreurniveau 3 en zijn op alles voorzien. De veiligheid staat altijd voorop. Als de politie beslist om te ontruimen, dan moet de organisator dat ondergaan."

Meest gelezen