"Heropstart Rock am Ring grondig en berekend verlopen"

Het festival Rock am Ring in Duitsland is deze namiddag voortgezet na de massale evacuatie van gisteravond. Het onderzoek naar de terreurdreiging leverde niets op. "De heropstart is grondig en berekend verlopen", zegt VRT-journaliste Saskia De Schutter, die ter plaatse is.

Het festivalterrein in de Duitse stad Nürburg werd gisteravond volledig ontruimd wegens een terreurdreiging. Drie mannen werden opgepakt. Minstens een van hen zou via onderaanneming meegewerkt hebben aan de opbouw van het festival. Hij zou ook toegang gehad hebben tot het hele terrein. De mannen zouden banden hebben met een terreurverdachte die momenteel in een Duitse cel zit. De politie pakte de drie op, maar vreesde dat ze misschien ook iets hadden achtergelaten op het terrein. 

Na een onderzoek van de politie op het festivalterrein is de plek weer vrijgegeven, zo zei de organisatie vanochtend in een Facebookbericht. "Dit is het bericht waar we met z'n allen op hebben gewacht: Rock am Ring gaat door."

"Heksentoer"

Het programma werd in de vroege voormiddag weer hervat. "De ongelofelijk gedisciplineerde fans verdienen al onze respect en dankbaarheid", klonk het bij de organisatie. 

"De heropstart is -misschien op zijn Duits wel- grondig en berekend verlopen", zegt VRT-journalist Saskia De Schutter, die ter plekke is. "De deuren zijn met een halfuur vertraging opengegaan. Als je bedenkt dat alles hier, dat enorme terrein met die verschillende podia en stalletjes, extra gecontroleerd is, dat alles afgebroken is en opnieuw is opgebouwd, dan is dat toch een hele heksentoer geweest." 

De groepen die de festivalgangers gisteren niet hebben kunnen zien, zijn voor een deel vandaag en morgen ook geherprogrammeerd. 

Meest gelezen