Aanslag Londen: 21 personen nog in kritieke toestand, 14 arrestaties

De voorlopige balans na de aanslag in het centrum van Londen: 7 doden en 48 gewonden, van wie er 21 nog in kritieke toestand zijn. De aanslag, waarbij een bestelwagen inreed op voetgangers op London Bridge en de daders in Borough Market in het wilde weg mensen met messen neerstaken, eist dus andermaal een erg zware tol. De drie vermoedelijke daders zijn doodgeschoten. Intussen zijn ook 14 mensen gearresteerd.

Rond 22 uur gisteravond kwamen de eerste berichten binnen over "een incident" op London Bridge, een brug over de Thames. Een witte bestelwagen had groepjes voetgangers op het trottoir aangereden. Het voertuig crashte uiteindelijk tegen een muur. Een van de daders had de bestelwagen kort voor de aanslag gehuurd.

De drie inzittenden sprongen uit de wagen en liepen naar het nabijgelegen Borough Market, een populaire uitgangsbuurt met heel wat restaurants vlak bij London Bridge. Daar begonnen ze in het wilde weg mensen neer te steken. Eén ooggetuige had één van de daders "Dit is voor Allah" horen roepen. Mensen vluchtten weg in cafés, getuigen vertelden over de paniek, de chaos en het geschreeuw. 

Amper enkele minuten nadien kon de politie de drie daders doodschieten. Zij droegen volgens de politie iets wat op het eerste gezicht op bomgordels leek. Acht gewapende agenten vuurden in totaal een vijftigtal schoten af.

Voor de gewapende agenten arriveerden, hadden enkele ongewapende politiemannen al ware heldenmoed getoond. Een agent die geen dienst had, een rugbyspeler, tackelde een van de terroristen. Hij kreeg daarbij messteken en verkeert in kritieke toestand. Een andere agent van de spoorwegpolitie ging een terrorist te lijf met enkel een wapenstok. Hij raakte daarbij zwaargewond door messteken. Intussen is zijn toestand stabiel.

In totaal vielen er 7 dodelijke slachtoffers, los van de daders die zijn neergeschoten. Een van de dodelijke slachtoffers is volgens Buitenlandse Zaken in Frankrijk een Fransman, een andere is een Canadees volgens een officiële bron in Ottawa. Zeker 48 mensen zijn met verwondingen naar vijf Londense ziekenhuizen gebracht. 21 van hen zijn in kritieke toestand. Onder de gewonden zijn zeker vier Fransen, twee Australiërs en een Nieuw-Zeelander.

(lees verder onder de video)

Press Association

Bekijk: Londenaars staan doodsangsten uit tijdens klopjacht agenten

12 arrestaties

De komende dagen zal er alvast meer politie aanwezig zijn in Londen, benadrukt politiecommissaris Mark Rowley. De politie vraagt ook om foto's en video's van de aanslag te delen via een speciale website

Na een bijeenkomst van een speciale veiligheidsraad kondigde de Britse premier Theresa May ook nieuwe maatregelen aan, waaronder een betere regulering van cyberspace. Intussen is ook beslist om dinsdag een minuut stilte te houden voor de slachtoffers.

De buurt rond London Bridge is voorlopig nog afgesloten. Ook het metro- en treinstation is dicht. De politie gaat ervan uit dat er geen verdachten meer op de loop zijn. Over de identiteit van de drie daders heeft ze nog geen gegevens.

In de loop van de dag zijn al 12 arrestaties verricht tijdens een grootscheepse politieactie in Barking, in het oosten van de Britse hoofdstad. Die actie duurt nog altijd voort. Bij een andere operatie in East Ham zouden nog eens 2 andere verdachten zijn gearresteerd.

Derde incident?

De politie liet in de loop van vorige nacht nog weten dat er agenten naar een derde incident in de Vauxhall-wijk gestuurd waren. Dat bleek echter een "gewone" steekpartij te zijn die geen verband hield met de andere incidenten. 

Diezelfde politie stuurde ook een tweet de wereld in waarin mensen werden opgeroepen zich in veiligheid te brengen, te verstoppen en de politie te verwittigen als het nodig zou zijn. Ze gebruikte daarbij de hashtags #Londonbridge, #boroughmarket en #vauxhall.

Twee weken na Manchester, drie maanden na Westminster Bridge

De nieuwe terreurdaad komt er op minder dan twee weken na die in Manchester Arena, waarbij een zelfmoordterrorist zichzelf opblies na het concert van Ariana Grande. Daarbij vielen toen 22 doden en bijna honderd gewonden. De zangeres liet al weten dat haar gedachten uitgaan naar Londen. 

Nog geen drie maanden geleden gebeurde een gelijkaardig incident als dat van gisterenavond. Toen reed een man met een terreinwagen verschillende mensen aan op Westminster Bridge. Er vielen vier doden en 29 gewonden. 

London Bridge ligt bovenaan op de kaart, tussen Tower Bridge en Millennium Bridge, de Vauxhall-wijk ligt ook aan de Theems maar meer naar het zuiden, links onderaan op de kaart. (Illustratie: Google Maps)

Vuurgevecht duidelijk te horen vanuit dit restaurant in Londen

Meest gelezen