Belgische festivals na kritiek ontruiming Rock am Ring: "Veiligheid is onze allerhoogste prioriteit"

De grote Belgische festivals zijn het niet eens met de kritiek die de organisator van Rock am Ring uitte op de beslissing om het terrein te ontruimen. "Veiligheid is altijd de allerhoogste prioriteit", is te horen bij zowel Rock Werchter als Pukkelpop.
Jonas Roosens

Het Duitse festival Rock am Ring is gisterenavond wegens terreurdreiging ontruimd. Alles verliep vlot, maar de organisator van het festival was niet echt opgezet met de bewuste beslissing. "Is dat nu onze weerbare democratie? Wat wordt als volgende afgelast? Het signaal dat Duitsland vandaag zendt, is catastrofaal", zei hij op een emotionele persconferentie. 

Hij denkt natuurlijk ook aan het kostenplaatje, want een halve avond annuleren kost handen vol geld. De groepen die normaal nog hadden moeten optreden, proberen ze vandaag of morgen nog in te plannen, maar het is lang niet zeker of dat ook lukt. 

Politie beslist

"Veiligheid staat boven alles", zegt Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop. "Als de politie oordeelt dat er genoeg redenen zijn om te evacueren dan zal de burgemeester van Hasselt volgen. En dan zullen wij dat ook doen. De veiligheid van de festivalgangers en van de omwonenden is onze eerste prioriteit."

Dat laatste benadrukt ook Nadja Vananroye, de burgemeester van Hasselt, die instaat voor de veiligheid van het festival. "Als de aanwijzingen terecht zijn, dan is het logisch dat er wordt geëvacueerd. De politie beslist en de organisator moet dat maar ondergaan."

Bij Rock Werchter is "de veiligheid van festivalgangers, artiesten en hun crew, medewerkers en buurtbewoners" naar eigen zeggen ook "de allerhoogste prioriteit. "We hebben zowel in de aanloop naar als tijdens het festival permanent overleg met de overheden. Bijkomende maatregelen zullen altijd worden getroffen in overleg en indien nodig", zo is te horen bij organisator Live Nation.

Meest gelezen