Bloomberg: "Washington niet nodig in onze strijd tegen klimaatopwarming"

De Verenigde Staten kunnen nog steeds hun klimaatverplichtingen nakomen, ook nadat president Donald Trump zijn medewerking aan het klimaatakkoord van Parijs opgezegd heeft. "Staten, steden en bedrijven kunnen samenwerken. De federale regering in Washington DC hoeft niet in onze weg te staan", zegt Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York en momenteel speciaal VN-gezant voor steden en klimaatverandering. Hij schenkt 15 miljoen dollar aan de Klimaatconventie van de VN.
Emmanuel Macron, Michael Bloomberg en Anne Hidalgo

Donderdag kondigde president Trump aan dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, dat eind 2015 afgesloten werd. Een van de beloftes uit zijn verkiezingscampagne. Het akkoord levert de VS te veel nadelen op, meent de president. "Het zal ons te veel banen kosten, het zal ons verarmen, en het is mijn plicht om de Amerikanen daarvoor te behoeden."

Trumps beslissing werd internationaal fors veroordeeld. China, de Europese Unie en India, samen met de VS de grootste uitstoters van CO2 ter wereld, bevestigden hun engagement voor het klimaatakkoord. Ook binnen de VS krijgt president Trump tegenwind. De (Democratische) gouverneurs van New York, Californië en Washington beloofden het akkoord te blijven ondersteunen, ondernemers Elon Musk (Tesla) en Robert Iger (Disney) weigeren nog langer deel uit te maken van adviesraden van het Witte Huis.

Ook Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York en speciaal VN-gezant voor steden en klimaatverandering, laat zijn stem horen. "De Amerikaanse bevolking heeft Washington niet nodig om ons engagement ten opzichte van het klimaatakkoord na te komen. We gaan ons niet door de regering in Washington de weg laten versperren", zei Bloomberg na een ontmoeting in Parijs met de Franse president Emmanuel Macron en burgemeester Anne Hidalgo.

"Amerikanen blijven geëngageerd"

"De Amerikaanse regering mag zich dan wel terugtrekken, maar het Amerikaanse volk blijft geëngageerd. Ik wil dat de wereld weet dat de VS zijn verplichtingen zal nakomen, dat we door samenwerking tussen staten, steden en bedrijven deel willen blijven uitmaken van Parijs. We zijn al halverwege, we kunnen het proces nog versnellen, zelfs zonder de steun van Washington."

De VS was de voorbije tien jaar koploper in de wereld als het gaat om vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, zegt Bloomberg. "Die inspanningen zijn in eerste instantie geleverd door burgers en steden, niet door de federale regering, met de hulp van bedrijven die zonne- en windenergie goedkoper gemaakt hebben dan steenkool."

Bloomberg, naast politicus ook miljardair en filantroop, heeft alvast 15 miljoen dollar beloofd aan de Klimaatconventie van de VN. Geld dat de VN ontnomen werd door Trumps beslissing. Zo wil hij er zeker van zijn dat het werk van de Klimaatconventie kan worden voortgezet. Zijn stichting zal de VN ook bijstaan in de rapportering, zodat de wereld op de hoogte blijft van de klimaatinspanningen in de VS.

Amerika is samen met Syrië en Nicaragua het enige land dat het klimaatakkoord niet (meer) ondersteunt. Volgens de afspraken die in Parijs gemaakt werden, zouden de Verenigde Staten tegen 2025 26 tot 28 procent minder CO2 moeten uitstoten.

Meest gelezen