Duizenden betogers eisen "de waarheid" over Trump en Rusland

In meer dan 150 steden in de Verenigde Staten zijn zaterdag duizenden tegenstanders van de Amerikaanse president Donald Trump op straat gekomen. Ze eisen dat de "waarheid" aan het licht komt in de zaak van de vermoedelijke contacten tussen Rusland en de campagne van Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een tegenstander van Trump op een betoging in Denver, Colorado.

Tientallen organisaties uit de civiele samenleving hadden opgeroepen tot een "mars voor de waarheid". Hun belangrijkste eis is dat er een "onafhankelijke en transparante commissie" komt om de mogelijk ongeoorloofde contacten tussen Russische functionarissen en de entourage van Trump te onderzoeken. De grootste manifestatie vond plaats in New York met zo'n 3.000 betogers.

Er waren ook manifestanten die spandoeken droegen met daarop de boodschap "Make our planet great again", een verwijzing naar de reactie van de Franse president Emmanuel Macron op de veelbesproken Amerikaanse uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs. Macron sprak in het Engels enkele uren na de aankondiging door Trump en draaide de bekende slogan van de VS-president, "Make America great again", enigszins om.

De betogingen komen er enkele dagen voor de langverwachte hoorzitting (op 8 juni) met de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey in de Amerikaanse Senaat. De mogelijk ongeoorloofde contacten tussen leden van het campagneteam van Trump en Rusland moeten daar aan bod komen.

Aanhangers

In Washington DC en New York kwamen ook enkele honderden aanhangers van Trump op straat.

In de hoofdstad Washington werd een demonstratie gehouden onder de noemer "Pittsburgh, not Paris" door aanhangers die de beslissing van Trump om de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs terug te trekken, wilden ondersteunen.

In New York hielden voorstanders van de "Muur" die Trump op kosten van Mexico aan de grens wil laten bouwen, een bijeenkomst voor de Trump Tower.

Gisteren hielden op diezelfde plaats een hondertal moslims nog het traditionele iftar-gebed aan het einde van een dag vasten tijdens de ramadan, uit protest tegen de "islamofobe" politiek van Trump. Amerikaanse joden van de groepering "Jews for Racial & Economic Justice" vormden een beschermende cirkel rond de biddende moslims. Daarna aten beide groepen samen een geïmproviseerde maaltijd op de voetpaden in Manhattan.

AFP or licensors

Een aanhanger van president Trump betuigt zijn steun voor de terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs in Washington DC.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een politieagent zegt aanhangers van president Trump die de bouw van de grensmuur met Mexico steunen, dat ze terug moeten keren naar de afgesproken zone voor de betoging aan de Trump Tower in New York.

AFP or licensors

Tegenstanders van Trump stappen op in de "March for Thruth" op de National Mall in Washington DC.

Meest gelezen