Ene helft van Chinees zoutmeer kleurt dieprood, andere helft blauwgroen

In het Xiechi-zoutmeer in China is een fenomeen te zien dat zich alleen voordoet als het warm en zonnig is: de ene helft van het meer heeft een dieprode kleur, de andere is blauwgroen. Dat komt doordat het meer door een weg in tweeën wordt gedeeld en het zoutgehalte in de twee delen verschillend is. Daardoor kent de ene helft een bloei van algen die rood kleuren, en de andere niet.
AsiaWire accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with AsiaWire ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with AsiaWire or with AsiaWire approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact picturedesk@asiawire.report, +43 676 390 6291

De ene helft van het zoutmeer bevat meer mineralen en zouten dan de andere, en als het warmer wordt, kent die kant een enorme bloei van de alg "Dunaliella salina". Die floreert in zeer zout water en komt ook voor in de zee.

Daar is hij normaal groen-blauw, volgens experten. Om zich echter te beschermen tegen het felle zonlicht, produceert hij in ondiep water carotenoïden. Dat zijn kleurstoffen, die van geel tot dieprood kunnen variëren, en die, zoals de naam al zegt, ook wortels hun gele kleur geven.

Het fenomeen is redelijk zeldzaam, maar het heeft zich de afgelopen jaren wel voorgedaan voor de kusten van Californië, in Frankrijk, Turkije en, verleden jaar in juli, in het Urmia-zoutmeer in Iran. Het komt wel vaak voor in zoutpannen, waar zout gewonnen wordt uit zeewater.

Miljoenen kijklustige Chinezen uit heel het land zijn al komen kijken naar het tweekleurige Xienchi-meer. De Chinezen vergelijken het fenomeen met een "dubbele hotpot", een soort stoofschotel of fondue met soep, die eveneens in twee helften verdeeld is, een normale en een rode, pikante.

Bigstock®
AsiaWire accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with AsiaWire ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with AsiaWire or with AsiaWire approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact picturedesk@asiawire.report, +43 676 390 6291
AsiaWire accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplied. The publication of images supplied in any format is solely at your (the publishers) discretion & risk. Copyright always remains with AsiaWire ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with AsiaWire or with AsiaWire approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact picturedesk@asiawire.report, +43 676 390 6291
STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De alg Dunaliella salina die het zoutmeer zijn rode kleur geeft.

STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

In zee en in normaal licht heeft de alg een groene of blauwe kleur.

Meest gelezen