George Michael: "Sex is best when it’s one on one"

Er werd in sommige huiskamers al wat afgebloosd bij het horen van "Sexual healing" van Marvin Gaye. Maar toen 30 jaar geleden George Michael op de proppen kwam met "I want your sex" vond zelfs de Britse tv-zender BBC het nodig om in te grijpen. Het nummer werd op 3 juni 1987 op de zwarte lijst gezet, gevolgd door een aantal Amerikaanse radiostations die ook moeite hadden om het woord "seks" door hun presentatoren te laten uitspreken. We zaten in volle aids-periode en dus bleek het promoten van seks taboe. Terwijl George Michael juist kwam zeggen dat "sex is best when it’s one on one".

BBC argumenteerde zijn beslissing als volgt: "In tijden dat we aids proberen terug te dringen, gaat dit lied juist tegen deze poging in. Het nummer moedigt seks immers aan." Larry Berger van de Amerikaanse radiozender WPLJ voegde daaraan toe: "Ook al promoot het lied niet om vrijblijvende seks te hebben, toch zou men dat kunnen denken als het nummer je overvalt. Daarom geeft het me een ongemakkelijk gevoel als ik het nu zou spelen."

"American Top 40"-radiopresentator Casey Kasem kreeg het woord "seks" tijdens een uitzending zelfs niet over de lippen en sprak dan maar over "the new George Michael single". Ook MTV had aanvankelijk problemen met het uitzenden van de videoclip.

Na de beslissing van BBC, die vooral betrekking had op het overdag uitzenden van het nummer, liet George Michael via een communiqué weten: "De media hebben een ongelooflijke scheidingslijn getrokken tussen liefde en seks. De nadruk bij aidscampagnes ligt voornamelijk op het bedrijven van veilige seks, maar vaste relaties werden daarbij buiten beschouwing gelaten. Er was geen sprake van gevoelens. Er werd niets gezegd over monogamie. "I want your sex" verbindt juist tomeloze passie met de liefde, en niet louter met vreemden."

Muziekrecensenten concludeerden later dat Michael, die toen nog niet publiekelijk voor zijn homoseksualiteit uitgekomen was, het wellicht onverantwoord vond om losbandige seks te promoten, terwijl de ziekte aids juist zoveel slachtoffers onder de homo’s telde.

"I want your seks" werd dankzij de extra publiciteit uiteindelijk een van de grootste hits van George Michael en opende de weg naar meer gewaagde popnummers als "I touch myself" van Divinyls, "Cream" van Prince en "I wanna sex you up" van Colour Me Badd.

Tegenwoordig kijkt niemand meer op van een seks-gerelateerd woord meer of minder en wordt Michaels hit, die ook in Vlaanderen 2 weken de hoogste positie in de hitparade bereikte, als doodbraaf omschreven. De Amerikaanse muziekrecensent Rich Juzwiak concludeerde in 2012 zelfs: "This song is remarkably sexless."

In ieder geval bekende George Michael ooit aan nieuwswebsite Los Angeles Times dat hij "I want your sex" haatte: "Het klonk immers als een slechte Prince."

Meest gelezen