Klimaatopwarming nog steeds hoax volgens Trump? Zelfs zijn woordvoerder weet het niet

Is de Amerikaanse president Donald Trump er nog steeds van overtuigd dat de klimaatopwarming een hoax is, zoals hij zei tijdens de verkiezingscampagne? Het is een vraag waar heel wat journalisten dezer dagen een antwoord op willen weten. De woordvoerder moet het antwoord schuldig blijven. "Ik heb nog geen tijd gehad om het met hem te bespreken."

Donald Trump krijgt van over de hele wereld kritiek voor zijn beslissing om de Verenigde Staten uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Tijdens zijn toespraak daarover gaf hij al aan dat het akkoord nadelig zou zijn voor Amerika, maar zijn visie over de klimaatopwarming kwamen we niet te weten.

Niet oninteressant nochtans, want tijdens zijn verkiezingscampagne liet Trump meermaals enkele opmerkelijke uitspraken over het onderwerp optekenen. Zo noemde hij de klimaatopwarming ooit "een Chinees complot om de VS minder competitief te maken" of "een hoax".

(Lees voort onder de tweets.)

En dus gingen journalisten te rade bij het team van Trump en vroegen hen een voor een de visie van Trump op de klimaatopwarming. "Ik weet het niet", "ik kan het niet zeggen" of "het is niet relevant" waren keer op keer het antwoord. "We focussen op de hoofdzaak: was het Klimaatakkoord goed of slecht voor ons land?", zei Scott Pruitt, hoofd van het Amerikaanse milieubeschermingsbureau.

Over naar de officiële woordvoerder Sean Spicer, dachten de journalisten. Maar ook daar vingen ze bot. "Ik heb het onderwerp nog niet met hem kunnen bespreken", zei hij donderdag. Een dag later werd hem gevraagd of het al gelukt was. "Nog niet", zo klonk het. "Als ik het kan doen, dan zal ik het doen."

Meest gelezen