Koeltoren en schouwen van centrale in Ruien zijn opgeblazen

In Ruien zijn de drie hoge schoorstenen en de koeltoren van een oude elektriciteitscentrale gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De operatie liep vertraging op maar verliep verder zonder incidenten. Heel wat kijklustigen kwamen het spektakel bekijken.

De centrale in Ruien, een deelgemeente van Kluisbergen in de Vlaamse Ardennen, was jarenlang de grootste thermische centrale van het land. 

In de centrale werd van het midden van de jaren 50 tot 2013 elektriciteit opgewekt, en de afgelopen twee jaar is de centrale ontmantels. Nu waren de drie schouwen van wel 150 meter hoog en de 95 meter hoge koeltoren gecontroleerd aan de beurt.

De operatie liep enige vertraging op omdat een aantal mensen zich in de verboden veiligheidszone hadden gewaagd om een en ander van dichter te kunnen bekijken.  Normaal hadden de ontploffingen tussen 15.30 en 16.30 uur plaats moeten vinden, maar uiteindelijk werd het 17.15 uur. Het waren Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) die op de knop drukten.

De ontploffingen lokten heel wat kijklustigen, die alles konden volgen vanop de Paterberg, Oude Kwaremont, Hoogstad, Hoogweg of de Bergstraat.

De vier gevaarten kwamen zonder incidenten naar beneden. Wel was er een grote stofwolk.

Reconversie

De 79 hectare grote site van de elektriciteitscentrale zal nu ontwikkeld worden door de NV Herpelgem, een vennootschap rond Willequet en twee familieleden.

Samen met zijn eigen gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen werkt Willequet aan een planningsproces om er een "duurzaam economisch reconversieproject" van te maken. Daarnaast werd een aanvraag ingediend voor een brownfieldconvenant, - een overeenkomst om een stuk land waar de bodem ernstig vervuild is, een herbestemming te geven - om met een aantal partners te werken aan een "duurzame economische ontwikkeling voor minimaal 50 procent van de site".

De aangekondigde afbraak lokte veel volk (Foto: marley via Twitter).

Zo zag de centrale er uit op een mooie dag (foto: Jan Demets via #vrtweer).

Meest gelezen