PS-militanten willen decumul sneller doorvoeren dan partijtop

Op een partijbijeenkomst hebben de militanten van de PS een decumulvoorstel van de partijtop verworpen. De PS-top wilde parlementsleden vanaf de volgende verkiezingen verbieden om hun functie te cumuleren met een uitvoerend lokaal mandaat, zoals dat van burgemeester. Maar de PS-militanten willen dat dit verbod meteen wordt ingevoerd.
PS-voorzitter Elio Di Rupo (archieffoto)

Zo'n 600 PS-militanten kwamen in Brussel samen om zich te buigen over een pakket van elf voorstellen van partijvoorzitter Elio Di Rupo. Van die elf voorstellen werd er één verworpen, het voorstel voor een cumulverbod tussen de functie van parlementslid en een uitvoerend lokaal mandaat (burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter). Niet minder dan 63 procent stemde tegen het voorstel.

Verschillende militanten willen namelijk dat het cumulverbod er sneller komt en dat er niet gewacht wordt tot na de volgende verkiezingen zoals het voorstel van de partij volgens hen beoogt. Nu het voorstel is weggestemd, zal de decumulkwestie opnieuw besproken worden op het partijbureau.

Een reeks andere voorstellen kreeg wél groen licht van de militanten. Zo komen er nieuwe maatregelen om te waken over belangenconflicten tussen publieke en private mandaten en komt er een register van lobbyisten die in contact komen met de ministeriële kabinetten en parlementen.

De militanten steunen voorts de oprichting van een burgerpanel dat moet nadenken over wat er in de preambule van de Grondwet moet staan, het behouden van de stemplicht, de paritaire (man/vrouw) samenstelling van provincie- en gemeenteraden en de oprichting van "burgerkamers" die kunnen debatteren in de parlementen.

Meest gelezen