Stromae: "We gaan van modestudenten wel enkele ideeën stelen"

Stromae (Paul Van Haver) en zijn vrouw Coralie Barbier zitten dit jaar in de jury om de afstudeerprojecten van de studenten van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen te beoordelen. VRT Nieuws kon het koppel interviewen.

Barbier en Van Haver runnen samen het modelabel Mosaert. De modewereld is dus geen onbekend terrein voor hen, maar toch vinden ze het niet evident dat ze hiervoor gevraagd worden. "Het is een hele eer, het is toch een grote school", zegt Van Haver. "Ik stelde me tegelijkertijd wel de vraag of ik hier op mijn plaats was. Coralie heeft wel een opleiding als ontwerpster gevolgd."

Daarnaast geeft zijn vrouw aan dat ze het ook uit nieuwsgierigheid doen. "Antwerpen is echt wel dé modeschool, op het vlak van techniek en creativiteit. Zij werken echt op de persoonlijkheid van de studenten. We hebben ook nog nooit in een jury gezeten hebben."

Barbier en Van Haver zijn naar eigen zeggen vooral geraakt door de diversiteit in de collecties, die ze ook erg inspirerend vinden. "We gaan hier zeker enkele ideeën stelen", grapt Van Haver. Het koppel is erg onder de indruk van het niveau van de afstudeerprojecten. "Bij veel studenten voel je nu al een heel gedefinieerde persoonlijkheid, zeker voor mensen die pas de school verlaten", benadrukt Barbier. 

"Dezelfde rijkdom voor mannen als voor vrouwen in kleding"

Wat het koppel opvalt, is dat mode meer de uniseks-richting uitgaat, de kledij kan zowel door mannen als door vrouwen gedragen worden. "Wij werken daar ook rond, dus we krijgen hier wel ideeën."

"Bij Mosaert, onze collectie, is dat ook belangrijk omdat ik vaak jaloers ben op haar kleren", zegt Van Haver. "Het is jammer dat er nog zo veel (gender)codes zijn in de mode, dat het soms zo afgeschermd is." Barbier beaamt dat het er in de mode nog altijd niet evenwichtig genoeg aan toegaat. "Wij willen dezelfde rijkdom voor mannen als voor vrouwen in kleding." 

Traditiegetrouw studenten van overal ter wereld

Het defilé in Antwerpen is voor de studenten een internationaal platform. Elk jaar experimenteren ze met nieuwe manieren om de collecties te presenteren en dynamiek te creëren in de zaal. 

Traditiegetrouw komen de studenten van overal ter wereld, bij de masterstudenten zijn er ontwerpers uit Rusland, China, Japan en Tsjechië. En ook vijf Belgen: Sander Bos, Eduard Both, Nastasia Fine, Sofie Nieuwborg en Ken Thaodee. 

Bos viel met zijn collectie "Dames" op door zijn keuze voor kledingstukken die de vrouwelijke identiteit en persoonlijkheid verhullen, terwijl Thaodee in "By all means" opteerde voor opmerkelijke combinaties van kostbare stoffen met erg vergankelijk materiaal zoals karton, om de vaak korte levensduur van modetrends en dure kledingstukken tastbaar te maken. 

Meest gelezen