"Aanslag tijdens ramadan toont dat ze noch het leven noch het geloof respecteren"

De Britse Moslimraad heeft de aanslag in Londen ten stelligste veroordeeld, en zegt dat het feit dat de aanslag in de ramadan-maand gepleegd werd, enkel aantoont dat de daders geen respect hebben voor het leven en het geloof.
JONATHAN BRADY
Het witte busje dat bij de aanslag gebruikt werd.

"Ik ben verbijsterd door en woedend over de terroristische aanslagen aan de London Bridge en Borough Market, in mijn thuisstad", zei Harun Khan, de secretaris-generaal van de raad, in "The Independent". "Deze gewelddaden zijn echt shockerend en ik veroordeel ze ten stelligste."

"Moslims overal ten lande zijn verontwaardigd en vol afkeer over deze lafaards, die alweer de levens van onze mede-Britten verwoest hebben. Dat dit gebeurd is in deze ramadan-maand, op een ogenblik dat veel moslims aan het bidden en vasten zijn, toont enkel aan dat deze mensen noch het leven noch het geloof respecteren", zo zei hij. 

"Mijn gebeden zijn met de slachtoffers en al wie er door getroffen is. Ik prijs het werk van de hulpdiensten die hard werken om ons veilig te houden en die het hoofd bieden aan het bloedbad dat er op gevolgd is. Zoals steeds sporen we iedereen aan om mee te werken met de overheid, zodat deze criminelen aangehouden kunnen worden en voor het gerecht gebracht."

Ook de islamitische liefdadigheidsorganisatie Al Muntada Trust zei dat de terreurdaden niets te maken hebben "met onze religie". "In feite gaan ze net op extreme wijze in tegen de principes zelf, de fundamenten en de leer van de islam." 

Moslimraad

De Britse Moslimraad - Muslim Council of Britain - is een koepelorganisatie van een 500-tal soennietische moskeeën en islamitische scholen en verenigingen.

De raad is een van de grootste en machtigste islamorganisaties in het Verenigd Koninkrijk, en wordt gezien als de spreekbuis voor een deel van de bijna 3 miljoen Britse moslims.

Maar er is ook kritiek op de raad, vooral op het feit dat Pakistaanse, Bengalese en Arabische islamisten een groot deel van de belangrijkste functies innemen, en dat conservatieve Islamistische groepen als de Moslimbroeders en de Pakistaanse Jamaat-e-Islmani er deel van uitmaken.

Ook een aantal standpunten van de Moslimraad, onder meer in verband met de Holocaust, Israël, sommige islamitische sekten, homoseksualiteit, de oorlog in Irak en onderwijs, hebben voor controverse gezorgd. In 2014 werden de voorzitter van het onderwijscomité van de raad en een aantal andere leden er van beschuldigd dat ze "Operatie Trojaans Paard" hadden opgezet, een poging om de rol van de soennietische islam van de harde lijn te versterken in een aantal Britse scholen volgens een regeringsonderzoek, en om die scholen zelfs over te nemen.

Meest gelezen