"Verband tussen vluchtelingen en terreur staat niet meer op de agenda"

Sluit de grenzen en hou de terroristen tegen: in de twee voorgaande jaren was het telkens weer te horen na een terreuraanslag. Hoewel het aantal aanslagen zeker niet is afgenomen, wordt het verband vandaag zo goed als niet meer gelegd. Volgens socioloog Luc Huyse is de vluchtelingencrisis vandaag gewoon niet meer in de geesten van de mensn en legt de politieke agenda nu andere klemtonen.

November 2015. Parijs heeft nog maar enkele uren geleden een gruwelijke avond meegemaakt waarbij tegelijk het Stade de France en de concertzaal Bataclan aanvallen. Er vallen 129 doden en meer dan 350 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door terreurgroep IS; de meeste daders zijn geradicaliseerde moslims die zijn opgegroeid in Frankrijk of België. Marine Le Pen van het Front National eist dat de regering de toestroom aan migranten een halt toeroept, radicale moskeeën sluit en extremistische groepen verbiedt. 

Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem eist Vlaams Belang onder meer een waterdicht grenzenbeleid. Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van eind vorig jaar legt Frauke Petry van de rechtspopulistische AfD de schuld bij bondskanselier Angela Merkel, die een "gevaarlijke immigratiechaos" heeft veroorzaakt waardoor Duitsland "niet meer veilig" is. In Nederland zegt Geert Wilders dat Merkel "bloed aan haar handen heeft".

In Groot-Brittannië laat toenmalig UKIP-leider Nigel Farage zich vorig jaar opmerken met een smakeloze campagneaffiche waarin hij een verband legt tussen de vluchtelingenstroom en de problemen in Groot-Brittannië. De affiche vertoont gelijkenissen met propaganda uit de nazi-periode.

Telkens weer luidt het dat er zich terroristen mengen onder de vele vluchtelingen die vanuit het Midden-Oosten naar Europa komen. Beleidsmakers zoals Merkel die vluchtelingen welkom heten, krijgen het verwijt dat ze medeplichtig zijn aan terreur. Dat de meeste aanslagplegers gemarginaliseerde en geradicaliseerde moslims zijn die in Europa zijn geboren of opgegroeid, lijkt naast de kwestie.

Waar is de link?

Vandaag worden vluchtelingen als groep niet langer geviseerd na een aanslag. Niet dat het spook van het terrorisme is verjaagd, wel integendeel. Er waren dit jaar aanslagen in onder meer Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië, waar drie aanslagen zijn gepleegd in drie maanden tijd.

De laatste twee aanslagen - in Manchester en in Londen - gebeurden zelfs in volle kiescampagne, maar merkwaardig genoeg ziet niemand nog een verband met de vele honderdduizenden vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Europa zijn gekomen. Maar UKIP-leider Paul Nuttall laat vandaag alleen weten dat zijn partij de kiescampagne niet opschort omdat hij niet wil doen wat de extremisten volgens hem willen bereiken.

Alleen de Amerikaanse president Donald Trump legt op Twitter een verband tussen de aanslag in Londen en zijn eigen inreisverbod voor inwoners uit zes moslimlanden dat hij zo graag ingevoerd wil zien.

"Niet meer in de geesten"

"De politieke agenda vandaag wordt sterk gedreven door andere thema's", zegt socioloog Luc Huyse aan onze redactie. "Vandaag gaat het vooral over de uitstap van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs of over Trump die weigert artikel 5 van het NAVO-verdrag te bevestigen."

"De vluchtelingenstroom is niet meer in de geesten van de mensen", aldus Huyse. "Ik zou daar echter geen al te grote gevolgen aan vastkoppelen, want dat kan altijd snel weer veranderen. Maar het is natuurlijk wel opmerkelijk." Hij ziet er vooral een indicatie in dat de politieke agen da vandaag snel evolueert. 

Meest gelezen