"Verkiezingen gaan door, we mogen ons niet laten gijzelen"

De Londense burgemeester Sadiq Khan veroordeelt de "barbaarse en laffe" aanslag op zijn stad. Maar een uitstel van de verkiezingen, zoals sommigen opperen, ziet hij niet zitten. "We mogen ons niet laten gijzelen", klinkt het. De Conservatieve Partij van premier May, de Labourpartij en de Schotse partij SNP hebben de verkiezingscampagne voorlopig wel opgeschort.
AFP or licensors
De Londense burgemeester Sadiq Khan (archieffoto)

"We weten nog niet alle details, maar dit was een opzettelijke en laffe aanslag op onschuldige Londenaars en bezoekers aan onze stad, die genieten van hun zaterdagavond", aldus de burgemeester. "Zulke barbaarse daden kunnen niet verantwoord worden." Een "barbaarse en laffe aanslag", noemt hij de nieuwe terreuraanslag in zijn stad. 

Intussen gaan er stemmen op om de verkiezingen van komende donderdag uit te stellen, maar dat wil Sadiq Khan niet. "Als er 1 iets is dat we kunnen doen, is tonen dat we ons niet laten gijzelen. Door te gaan stemmen benadrukken we het belang van onze democratie, onze vrijheden en mensenrechten."

Even later bevestigde premier Theresa May die visie. "De verkiezingen van donderdag gaan gewoon door."

Verkiezingscampagne wel opgeschort

Intussen hebben de Conservatieve Partij, Labour en de Schotse nationalistische partij SNP de campagne voorlopig wel opgeschort. 

"De Conservatieve Partij voert vandaag geen campagne", zo zegt een woordvoerder van de partij. "We maken in de loop van de dag een nieuwe balans op naargelang er nieuwe elementen over de aanslag bekend raken." Minister voor de Brexit David Davis laat weten dat de opschorting van de campagne voor even is.

De eurosceptische UKIP schort de kiescampagne niet op omdat "de extremisten net willen dat onze democratie wordt verstoord".

"Aanslag zal accenten in campagne wellicht verlggen"

Maar een uitstel van de verkiezingen komt er volgens VRT-journalist Ivan Ollevier -op dit ogenblik in Manchester- inderdaad wellicht niet.  "Dat zou een veel te grote ingreep zijn in het democratische proces", legt hij uit.

Het valt hem wel op dat terreur tot nu toe maar zijdelings een campagnethema was. "Er werd vooral gesproken over ouderenzorg, maar terreur kwam niet veel ter sprake. Maar ik vermoed dat deze nieuwe aanslag de accenten in Londen enigszins zal verleggen."

Meest gelezen