Banksy biedt kiezers print aan als ze niet voor Tories stemmen

De Britse graffitikunstenaar Banksy biedt de geregistreerde kiezers van Bristol een exclusieve print aan, op voorwaarde dat ze op 8 juni niet voor de Tories stemmen, de conservatieve partij van premier Theresa May.

De kiezers moeten hem een foto doorsturen van hun stemformulier, waaruit blijkt dat ze niet voor de conservatieve kandidaat gestemd hebben.

De actie staat op de website van Banksy. De print toont het welbekende meisje met de ballon van de kunstenaar. De ballon heeft nu het motief van de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

De website vermeldt dat de print moet beschouwd worden als een souvenir aan de campagne. "Het is niet de bedoeling om het stemgedrag van de kiezers te beïnvloeden", klinkt het. Volgens de  mededeling heeft de print geen enkele geldwaarde, maar dient hij puur voor amusement. Hij mag ook niet doorverkocht worden.

Ondanks deze mededeling, vragen velen zich af of de actie van Banksy wel legaal is. De stemming is immers geheim en je mag het stemgedrag niet beïnvloeden door mensen om te kopen of steekpenning te aanvaarden.

De Conservatieve partij wil voorlopig niet reageren op de actie. De politie zegt dat ze nog geen klachten ontvangen hebben.

De ware identiteit van kunstenaar Banksy is onbekend.

Meest gelezen