Belgische getuige: "Ik zag in zijn ogen dat hij iedereen wilde doden"

Alex, een Belg die woont en werkt in Londen, maakte de terreuraanvallen in de Britse hoofdstad van heel dichtbij mee. Hij had geluk en kan het nog navertellen. "Een man met een bebloed mes in zijn handen klopte op de deur van mijn restaurant. Ik kon in zijn ogen zien dat hij iedereen wilde ombrengen", vertelt Alex aan RTL.
AFP or licensors

Nadat de aanvallers met een bestelwagen waren ingereden op voorbijgangers aan London Bridge, stapten ze uit hun voertuig en begonnen ze mensen neer te steken. Ze gingen naar Borough Market, een plaats met veel horecazaken, waar ze klanten aanvielen met messen.

Alex werkt er in een horecazaak. Borough Market is een levendige buurt waar meestal veel volk is, zegt hij. Ook gisteren, want de mensen kwamen genieten van het goede weer. Alex was net de zaak aan het sluiten, toen hij geroep hoorde. Daarop heeft hij de deur op slot gedaan, en vijf seconden later stond er een man met een bebloed mes voor de ingang. "Hij klopte op de deur en riep 'Dit is voor Allah'. Je kon in zijn ogen zien dat hij iedereen wilde ombrengen."

In angst wachten in het donker

De terroristen richtten zich dan maar op de zaak daar tegenover, de Black & Blue, die nog open was en waar nog veel volk zat. "Mensen begonnen in paniek naar buiten te lopen, en vielen over elkaar. Wijzelf zijn naar beneden gegaan, in de bergruimte, waar het licht hebben uitgedaan en ons hebben opgesloten. We hebben de politie gebeld en er heel lang gewacht. De tijd ging tergend traag vooruit", zegt Alex nog aan RTL. 

Uiteindelijk zijn ze door de politie ontzet, en hebben ze een kwartier door de wijk gelopen om die zo snel mogelijk te verlaten.

"Me verborgen in vuilniscontainer"

Op Franceinfo deden enkele getuigen hun verhaal. "Er stonden drie mannen voor ons met messen. Ze gingen wild tekeer. Ik dacht: ze zijn gek of onder invloed van drugs", vertelt een man. "Mensen waren aan het rennen en zeiden dat we de deur moesten sluiten, we begrepen er niks van", getuigt een vrouw.

Aan Borough Market was een man iets aan het eten: "Een man kwam het restaurant binnen en hij gooide gewoon alles van de tafels op de grond. Hij liep rond met een mes. Ik vluchtte naar een vuilniscontainer achter het restaurant en heb daar dertig vijfendertig minuten ingezeten."

Een man die in de buurt was vertelt: "Ik zag mensen wegvluchten en anderen op de grond liggen. Een taxichauffeur schreeuwde ons toe dat we moesten weglopen. We zagen politiewagens aankomen, en dan hoorden we een vrij intens vuurgevecht, ik heb me verborgen in de kelder van een restaurant voor ongeveer een uur."

"Bekogelden aanvallers met glazen en stoelen om hen te stoppen"

Ooggetuigen vertellen hoe klanten in horecazaken en mensen in de buurt met stoelen en glazen naar de aanvallers gooiden in een poging hen op afstand te houden.

Gerard Vowls (47) was naar de finale van de Champions League aan het kijken in de Ship pub. Hij zag het allemaal gebeuren wat verderop en ging erop af. Vowls probeerde de slachtoffers te helpen nog tijdens de aanval. "Ze (de terroristen) liepen alle pubs en bars binnen, ik kan ze niet allemaal meer opnoemen. Ze probeerden zoveel mogelijk mensen neer te steken."

Hij bekogelde de aanvallers met alles wat hij kon vinden: flessen, glazen en stoelen. "Ik probeerde zoveel mogelijk mensen te helpen. Maar ik kon niet zoveel doen. (...) Als ik gevallen was, hadden ze me wellicht ook gedood." Vowls vertelde The Guardian dat hij zag hoe een vrouw door drie mannen werd neergestoken. "Ik zou willen weten of ze nog leeft", zei hij.

Een chef van een visrestaurant op de marktplaats zag hoe een terrorist twee mensen probeerde om te brengen met een mes. "We riepen 'stop, stop' en mensen gooiden met stoelen naar hem. Toen kwam de politie die hem meteen neerschoot."

BBC-journaliste: "Busje kwam aan met zo'n 80 km/u"

BBC-journaliste Holly Jones, was op London Bridge toen het incident gebeurde. Ze zei aan de BBC dat het busje bestuurd werd door een man die "waarschijnlijk zo'n 50 miles per uur reed (zo'n 80 kilometer per uur, nvdr.)".

"Hij maakte een bocht rond me, en raakte zo'n vijf of zes mensen", zei ze. Volgens haar raakten er vier mensen ernstig gewond. Ze werden verzorgd door ambulancepersoneel.

Volgens Jones kwam het busje uit de richting van het centrum van Londen en was het op weg naar de zuidelijke oever van de rivier.

Meest gelezen