De knip in de Antwerpse Leien: Een drastische ingreep

Sinds vannacht is het zover, de zogenoemde "knip" in de Leien in Antwerpen. Anderhalf jaar lang zal een van de belangrijkste centrale assen in de binnenstad halverwege -ter hoogte van het Operaplein - afgesloten zijn voor het vele noord-zuidverkeer door werkzaamheden. De Antwerpenaren zetten zich schrap voor deze drastische verkeersingreep. De informatiewebsite Slimnaarantwerpen.be was vandaag door serverproblemen wel een hele tijd niet bereikbaar.

Wie van aan het justitiepaleis in het zuiden van Antwerpen tot in het noorden van de stad wil, kon tot gisteren via de Leien dwars door de stad rijden. Maar sinds afgelopen nacht is dat onmogelijk geworden. Ter hoogte van het drukke Operaplein zal anderhalf jaar gewerkt worden. Onder de grond worden autotunnels, een tramstation en een parking aangelegd. Daarom komt er "een knip" in het verkeer en mogen er geen auto's meer door.

Een drastische ingreep in de verkeersknoop die Antwerpen sowieso al is en -ondanks vele flankerende maatregelen en een ruime infocampagne- kijken stadsbestuur, bewoners en pendelaars met ingehouden adem uit naar het moment van de waarheid. Ook al omdat de vele voorbereidende werven veel bestuurders nu al een punthoofd bezorgen.

Het stadsbestuur wil de mensen aanmoedigen om op een andere manier naar Antwerpen te komen dan met de auto. Er zijn gratis tramtickets, proefritten met elektrische fietsen, en de stad komt ook met moto-delen. "We willen mensen aanspreken via social media, hen suggereren om iets anders te proberen, zoals het Velosysteem, zoals De Lijn", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Net vandaag was de website Slimnaarantwerpen.be, die inwoners en bezoekers meer informatie moet verschaffen, een hele tijd niet toegankelijk. "De server die de website draaiende moet houden, is vanmorgen blijkbaar uitgevallen. We proberen alles zo snel mogelijk terug op te starten", zegt Dries Henkens, woordvoerder van het Noorderlijnproject. In de loop van de namiddag was de site opnieuw raadpleegbaar. 

Het is Pinkstermaandag vandaag, een feestdag, en de hinder lijkt nog mee te vallen. Morgen volgt de eerste echte grote test. De politie zal het verkeer de komende dagen begeleiden.

(lees verder onder de foto's)

Een gewaarschuwd man...

Wie naar Antwerpen moet, kan zich op voorhand maar beter goed informeren. Op www.slimnaarantwerpen.be vindt u alle nodige informatie. Kort gezegd komt het hierop neer: de stad wordt verdeeld in 3 zones, waar u heen kan via bepaalde afritten. Borden op de Antwerpse ring en op de Singel wijzen u de weg. Als u in Antwerpen van de ene zone naar de andere wil rijden, rijd dan niet dwars door de stad, maar via de ring of de Singel. 

U kan uiteraard ook het openbaar vervoer nemen. Trams rijden morgen nog wél, in een nieuwe tunnel onder het Operaplein. Ze rijden wel al volgens de zomerdienstregeling, dat is in de spits een tram om de tien minuten in plaats van om de acht minuten. Het stadsbestuur hoopt ook dat meer mensen op de fiets zullen springen of aan thuiswerk zullen doen. En het bestuur raadt ook ten stelligste aan om de spits te mijden.

De "knip" voor u uitgelegd:

Meest gelezen