Groot-Brittannië al vaker in het vizier van terroristen

De aanslag in Londen van gisterenavond is de derde terreurdaad in Groot-Brittannië in de voorbije drie maanden. Maar ook voordien werd het land niet gespaard. De afgelopen 12 jaar was het Verenigd Koninkrijk al vaker het doelwit van terroristen. Een overzicht.

Terreur is niet nieuw in het Verenigd Koninkrijk, maar in het verleden ging het vaak om aanslagen van Noord-Ierse extremisten, zowel van protestantse groepen als van het katholieke IRA. Moslimterreur dook in Groot-Brittannië op in 2005 en het ging meteen om een reeks erg bloedige aanslagen.

7 juli 2005: 56 doden bij bomaanslagen in Londen

De zwaarste terreurdaad op Britse bodem vond plaats in juli 2005. Op een dag gingen er vier bommen af: drie in metrostellen in Londen en nog een andere bom in een bus.

De balans was erg zwaar: er vielen 56 doden en meer dan 700 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door Al Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Enkele weken later mislukte een andere terreuraanslag, ook in Londen. Vier bommen in metrostellen en in een bus gingen niet af. Volgens de Britse politie was er een verband tussen beide aanslagen.

AP2005

30 juni 2007: aanval tegen luchthaven van Glasgow

Bijna twee jaar later vloog een bestelwagen met gasflessen in brand nabij de belangrijkste terminal van de luchthaven van de Schotse stad Glasgow. Een Indiase chauffeur raakte zwaar verbrand en overleed een week later. Zijn Iraakse passagier werd opgepakt en een jaar later tot levenslang veroordeeld.

Diezelfde avond konden twee bomauto's met benzinetanks en gasflessen onschadelijk worden gemaakt nabij Picadilly Circus in Londen. Een probleem met de ontsteking leidde ertoe dat de bom niet is afgegaan.

AP2007

22 mei 2013: soldaat neergestoken in Londen

Vier jaar geleden was Londen opnieuw het toneel van een aanslag. Twee Londenaars van Nigeriaanse oorsprong vielen met messen een jonge soldaat van 25 aan op straat.

Ze staken de soldaat neer en probeerden hem te onthoofden. Het slachtoffer werd vermoord. De terroristen filmden de aanslag en zetten die later op het internet. Volgens hen was de moord een wraakactie voor "het doden van moslims door Britse soldaten". 

5 december 2015

Een gelijkaardige aanslag was er in december 2015. Toen viel een Somaliër twee mensen aan nabij het metrostation van Leytonstone, in het oosten van Londen. Eén van die slachtoffers raakte daarbij zwaargewond. De aanvaller werd tot levenslang veroordeeld.

De aanval kwam twee dagen nadat Britse vliegtuigen begonnen waren met het bombarderen van de terreurgroep IS in Syrië.

22 maart 2017: Westminster Bridge

Op woensdag 22 maart, rond 15.40 uur, rijdt een man met een terreinwagen verschillende mensen aan op de Westminster Bridge, vlak bij het Britse parlement in Londen. De auto crasht tegen een hek bij het parlementsgebouw, de dader loopt gewapend met een mes naar de ingang van het parlement. Daar steekt hij een politieman dood, voor hij zelf doodgeschoten wordt. Er zijn in totaal 5 doden (inclusief de dader) en 29 gewonden. IS eist de terreuraanval op.

22 mei 2017: Manchester

Na het concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande in de Manchester Arena blaast een zelfmoordterrorist zichzelf op. Er vallen 22 doden en bijna 100 gewonden. Het is meteen de dodelijkste aanslag op Brits grondgebied sinds 2005. Bij de slachtoffers zijn veel jonge mensen. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Daarnaast zijn er volgens Scotland Yard sinds juni 2013 al dertien terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk verijdeld.

Meest gelezen