Herlees de liveblog: Groot-Brittannië alweer in de ban van terreur

In deze liveblog kon u vandaag de gebeurtenissen in Londen -alweer getroffen door terreur- op de voet volgen. De liveblog is afgesloten, maar u kan hier uiteraard alles nog eens nalezen.

18.20 uur: We sluiten hier onze liveblog af

Hierbij sluiten we onze liveblog over de aanslag in Londen af. U kunt hieronder de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en dag herlezen. Wij volgen alle ontwikkelingen uiteraard op de voet in onze verdere berichtgeving. 

17.05 uur: "Nog 21 personen in kritieke toestand"

Volgens de National Health Service zijn er onder de 48 gewonden nog 21 mensen in kritieke toestand. Dat meldt de BBC. Voorlopig zijn er 7 dodelijke slachtoffers geteld. 

16.27 uur: Britse Moslimraad veroordeelt aanslag

De Britse Moslimraad heeft de aanslag in Londen veroordeeld. "Deze aanslag tijdens de ramadan is een belediging voor de islam en toont aan dat de daders geen respect hebben voor het leven noch voor het geloof." Volgens de Moslimraad zijn "moslims wereldwijd woedend en gechoqueerd door deze lafaards die andermaal het leven van onze Britse medeburgers hebben verwoest." 

14.40 uur: ook vier politieagenten gewond

Bij de aanslag van gisteravond zijn ook vier politieagenten gewond geraakt. Eén van hen heeft verschillende messteken gekregen en is er erg aan toe.

14.15 uur: 12 arrestaties ivm. de aanslag

In Londen zijn 12 mensen gearresteerd in verband met de aanslag van gisteravond. Over wie het gaat, bestaat geen duidelijkheid. 

13.55 uur: Trump geeft zijn mening over de aanslag in Londen

Intussen heeft ook de Amerikaanse president Donald Trump gereageerd op de aanslag in Londen. "We moeten stoppen met politiek correct te zijn en ons op de veiligheid van de mensen concentreren. Als we niet slim worden, zal het alleen maar erger worden.", klinkt het in een eerste tweet. Om in een volgende tweet het debat over wapenbezit erbij te sleuren: "Valt het jullie op dat er geen debat over wapens is losgebarsten? Dat is omdat ze messen en een vrachtwagen gebruikten!"

13.30 uur: Buurt Borough Market blijft gesloten vandaag

De buurt rond Borough Market - waar gisteren verschillende mensen zijn neergestoken tijdens de terreuraanslag - blijft de hele dag dicht. "Onze gedachten zijn bij iedereen die getroffen is bij de gebeurtenissen van gisterenavond."

13.20 uur: Huiszoeking bij een van de daders

De Britse politie doorzoekt momenteel de woning van een van de drie daders van de aanslag gisteren. Dat meldt Sky News. Een ooggetuige hoorde volgens de Britse zender verschillende knallen tijdens de operatie. Het zou gaan om gecontroleerde ontploffingen.  

13.13 uur: "Terreur weer op politieke agenda"

De feiten van gisterenavond zullen terreur weer op de politieke agenda zetten in de aanloop naar de verkiezingen, zo zegt VRT-journalist Ivan Ollevier. Hij is momenteel in Groot-Brittannië om een reportagereeks te maken over de verkiezingen. 

"Het viel mij op dat er hier in de campagne weinig werd gepraat over terreur. Het ging vooral over de gezondheidszorg, de ouderenzorg en de economie", zo zegt hij. "Het kan niet anders dan dat dit weer een agendapunt wordt."

Het zou dan vooral ook gaan over de militaire interventies in Syrië, Irak en Afghanistan. "De regerende partij - Conservative Party - is daar een voorstander van, Labour - de grootste concurrent - helemaal niet. Het debat zal nu extra hard worden gevoerd."

12 uur: Kranten over terreur

De zondagskranten in Groot-Brittannië hebben ook veel aandacht voor de terreurdaad van gisterenavond, zo zag VRT-journalist Steven Decraene ter plaatse.  

11.55 uur: "Radicale islamitische terreur"

De aanslag van gisterenavond in Londen is gelinkt aan "radicale islamitische terreur", zo zegt minister van Binnenlandse Zaken  Amber Rudd.

11.45 uur: May: "Genoeg is genoeg"

De Britse premier Theresa May heeft een toespraak gehouden na de aanslag in Londen. "Genoeg is genoeg", zei ze. May benadrukt ook dat de drie aanslagen van de afgelopen maanden niet met elkaar in verband staan. "Het zijn wel allemaal daden van radicaal islamitische terreur."

Volgens de premier zijn er de laatste tijd ook vijf mogelijke terreuraanslagen verijdeld. 

Meer informatie over haar speech leest u in dit bericht

11.30 uur: "Geen "pray for", wel woede en vechtlust"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert op een opmerkelijke manier op de aanslag in Londen. "Ik respecteer ieders mening en emotie, maar zelf voel ik geen gelatenheid, "pray for", kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid. We zullen winnen. Niet zij. Wij."

Het benefietconcert van Ariana Grande in Manchester gaat vanavond gewoon door. Dat bevestigt haar manager. "We zullen de slachtoffers van de aanslag van twee weken geleden in Manchester en van gisterenavond in Londen eren met moed en trots. We zullen onze stemmen samenbrengen en samen luid zingen."

De UK Independence Party (UKIP) zegt dat ze de campagne niet gaat onderbreken. "Het ondermijnen van onze democratie is net wat de extremisten willen", zo is te horen.

Het dodental van de aanslag in Londen is bijgesteld naar zeven, zo meldt de politie. De drie daders zijn dan wel doodgeschoten, de autoriteiten hebben nog geen idee wat hun identiteit is. 

Om 9.30 uur was er een "Extra Journaal" te zien op Eén en deredactie.be over de gebeurtenissen van gisterenavond. U kunt dat Journaal hier bekijken. 

Volgens de eerste informatie is er geen link tussen de aanslag in Londen en ons land. Dat meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, volgt de situatie wel op de voet op. Het dreigingsniveau in België blijft op 3, het op één na hoogste niveau.

Na de Conservatieve Partij schort nu ook Labour - van Jeremy Corbyn - de verkiezingscampagne op tot vanavond. 

Hoewel de aanslag op amper vier dagen van de vervroegde verkiezingen in Groot-Brittannië valt, zal de stembusgang waarschijnlijk niet worden uitgesteld. Dat zegt VRT-journalist Ivan Ollevier vanuit Manchester, waar hij is voor het benefietconcert na de vorige aanslag van twee weken geleden. "Dat zou een te grote ingreep zijn in het democratische proces."

Eerder liet de Londense burgemeester Sadiq Khan al weten dat "de terroristen ons willen tegenhouden om te stemmen donderdag". "Dat laten we niet gebeuren."

Er is voorlopig geen indicatie dat er Belgische slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag in Londen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). 

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft uitleg gegeven over de gebeurtenissen van gisterenavond. "Er zijn geen woorden voor het verdriet en de woede die onze stad op dit moment voelt", zegt hij. "Ik ben woedend. Dit kan niet worden goedgepraat. Ik ga duidelijk zijn: we laten ze niet winnen. Ze krijgen deze stad niet klein."

De Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May schort de verkiezingscampagne op na de aanslag in Londen. "We maken in de loop van de dag een nieuwe balans op naargelang er nieuwe elementen over de aanslag bekend raken", zegt een woordvoerder.

Binnen vier dagen trekken de Britten naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. 

Er is een foto opgedoken van een van de vermoedelijke daders van de aanslag. Hij lijkt een bommengordel te dragen, maar die bleek later nep te zijn. 

Een bestelwagen reed gisterenavond op London Bridge, een brug over de Thames, verschillende keren groepjes voetgangers aan. De wagen crashte uiteindelijk en de drie inzittenden liepen daarop naar het nabijgelegen Borough Market, een populaire uitgangsbuurt met heel wat restaurants vlak bij London Bridge.

Daar begonnen de drie in het wilde weg mensen neer te steken. Amper enkele minuten later kon de politie de vermoedelijke daders neerschieten. De autoriteiten gaan ervan uit dat er maar drie daders zijn, maar voert alsnog een onderzoek. 

In totaal vielen 6 dodelijke slachtoffers, los van de daders die zijn neergeschoten. Zeker 48 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Enkelen zijn in kritieke toestand. 

Meest gelezen