May ziet nieuwe trend: "Terreur zet aan tot nieuwe terreur"

Na de aanslag van gisteravond in London en een bijeenkomst van een speciale veiligheidsraad zegt de Britse premier Theresa May dat de opeenvolgende terreuraanslagen in Groot-Brittannië elkaar inspireren. Ze kondigt ook nieuwe maatregelen aan, waaronder een betere regulering van cyberspace.
AFP or licensors

"Ik zie een nieuwe trend", zegt May. "Terreuraanslagen zetten aan tot nieuwe terreuraanslagen waarbij terroristen elkaar lijken te kopiëren. Dat moet drastisch veranderen." 

Ze kondigde tijdens haar speech ook nieuwe maatregelen aan, waarbij ze zich focust op vier actiepunten:

  • "De aanslagen zijn allemaal gebaseerd op islamitisch extremisme dat haat predikt en zegt dat onze westerse waarden niet samengaan met de islam." Volgens de Britse premier moeten de geesten worden weggeleid van dat extremisme, in de richting van "onze pluralistische waarden".
  • "We moeten de terroristen geen vrije ruimte geven en internationale akkoorden sluiten die cyberspace reguleren."
  • Daarnaast blijft het volgens haar nodig om terroristen op het terrein te bevechten. Niet alleen in Syrië en Irak, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan volgens haar door alert te zijn voor extremisme en de discussie aan te gaan, maar ook door segregatie tegen te gaan.
  • De Britse premier blijft pleiten voor robuuste antiterreurmaatregelen. Als daarvoor bijvoorbeeld strengere gevangenisstraffen moeten komen, dan moet dat maar.

 

"Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg", aldus May. "Verenigd zullen we onze vijanden aanpakken en verslaan."

Meest gelezen