Politie geeft identiteit van twee daders vrij, IS eist aanslag op

Britse speurders hebben de namen van twee daders van de aanslag in Londen bekendgemaakt. De terreurgroep IS heeft de aanslag van zaterdagavond intussen opgeëist. De identiteit van de derde dader is bekend bij de politie, maar nog niet vrijgegeven.

Drie mannen reden zaterdagavond in de Britse hoofdstad mensen aan op de Londen Bridge. Daarna staken ze in het wilde weg mensen neer in Borough Market, een bekende uitgaansbuurt. Bij de aanval vielen 7 doden, 48 anderen raakten gewond. De drie daders werden doodgeschoten door de politie.

Terreurgroep IS heeft gisteravond laat de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist via zijn communicatiekanaal Amaq. In hoeverre die claim terecht is, is nog niet duidelijk.

De Britse politie is intussen volop bezig met het onderzoek naar de aanslag. De politie kent de identiteit van de daders en heeft er al twee bekendgemaakt. Het gaat om Khuram Butt, een 27-jarige Brit van Pakistaanse afkomst, en Rachid Redouane, iemand met Libische en Marokkaanse roots. De 27-jarige Brit was bekend bij de inlichtingendienst MI5, maar er was geen aanwijzing dat hij een aanslag zou plegen.

"Het onderzoek is nog steeds in volle gang. Speurders willen weten in hoeverre de drie daders eventueel aangestuurd werden door het buitenland, welke contacten ze hadden... Hun onderlinge internetverkeer wordt onderzocht, hun internetverkeer met het buitenland."

Huiszoekingen op verschillende plaatsen

Op verschillende plaatsen in Londen zijn sinds zondagnacht huiszoekingen gehouden, vooral in Barking, een wijk in het oosten van de stad. Een van de locaties zou de woonplaats zijn van een van de daders. De Britse openbare omroep BBC sprak met een buurman, die zei dat hij de autoriteiten een tijd geleden al op de hoogte had gebracht van mogelijke radicalisering.

"We hadden het over een bepaalde terreuraanval die toen net gebeurd was. En net zoals de meeste geradicaliseerden had hij een uitleg, een rechtvaardiging voor alles en iedereen. Ik realiseerde me toen dat ik contact moest opnemen met de autoriteiten", vertelt de man aan BBC. Volgens de buurman kreeg hij nooit een reactie op zijn melding.

"Gewoon overgaan tot orde van de dag, is toch moeilijk"

Intussen probeert het leven in de stad zich te hernemen, ziet Steven Decraene. "De Londenaren zoeken een evenwicht tussen enerzijds hulde brengen aan de slachtoffers, waakzaam zijn, en anderzijds niet toegeven aan de terreur. Sinds vanmorgen zijn de metrostations aan London Bridge weer open, London Bridge zelf en de omliggende straten zijn ook opnieuw toegankelijk voor het verkeer. Mensen gaan aan het werk, het is geen feestdag. Maar gewoon overgaan tot de orde van de dag is toch moeilijk."

Intussen raken ook de eerste gegevens bekend over de slachtoffers. Het eerste geïdentificeerde slachtoffers is Chrissy Archibald, een Canadese vrouw die naar Groot-Brittannië uitgeweken was om bij haar verloofde te zijn.