Reizen Waes 12-12: “Je stort geen geld in bodemloze put, maar je koopt hoop"

Na een recordseizoen voor “Reizen Waes 3”, met gemiddeld 1,7 miljoen kijkers, was Tom Waes weer even op Belgische bodem. Tot de “Hongersnood 12-12”-actie werd gelanceerd, en hij het vliegtuig nam naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. “Reizen Waes 12-12“ is vanavond te zien op Eén. “Een emotioneel maar hoopvol verhaal”, zo vertelt hij aan onze redactie.

“Ik wilde zelf actie ondernemen na de “Reizen Waes”-aflevering in Haïti". zegt Waes. "Toen ik de blijvende ravage na de aardbeving daar heb getoond, is er ophef ontstaan over waar al ons ingezameld geld naartoe is gegaan. Het consortium had daar te maken met een gigantisch corruptieprobleem, waar lessen uit getrokken zijn. Ik voelde me schuldig over de kritiek op de hulpverlening toen, en wilde daarom graag iets terugdoen."

"We voelden dat we met het “Reizen Waes”-format iets konden betekenen voor de 12-12-actie die moeilijk van de grond kwam, en de VRT wilde er graag zendtijd voor vrijmaken", legt Waes uit. Ik denk oprecht dat we elke twijfelaar met deze aflevering kunnen overtuigen dat zijn geld op de juiste plaats terechtkomt. Dat heb ik met mijn eigen ogen gezien. Dit vind ik één van de voordelen van mijn bekend gezicht: je kan buiten je job iets proberen betekenen voor je medemens.”

"Beeld vluchtelingenkamp serieus bijgesteld"

Via het consortium kreeg Waes toegang tot het Bidi-Bidi-kamp, in Noord-Oeganda aan de grens met Zuid-Soedan. Het is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, met 800.000 bewoners, en 3.000 nieuwkomers per dag. De “Reizen Waes”-ploeg verbleef er een week, om te ontdekken hoe het ingezamelde geld besteed wordt.

“We hebben daar de volledige vrijheid gekregen van het consortium, dat ons enorm heeft geholpen”, benadrukt hij. “Eens de mensen ter plaatse hadden begrepen wat onze bedoeling was, zwaaiden alle deuren open.” Waes’ eerste indruk van het kamp was dan ook héél anders dan verwacht.

Kroongetuige Victoria (22), even oud als Toms dochter

De manier waarop vluchtelingen worden opgevangen, schetst Waes aan de hand van het verhaal van Victoria, een meisje van 22, even oud als Waes’ eigen dochter. Hun eerste ontmoeting, en haar levensverhaal hakken er serieus in. De televisiemaker twijfelde geen moment om die huilbui te delen met de kijkers.

“In mijn programma kan dit, voor pakweg Rudi Vranckx ligt dat moeilijker, al kan ik me perfect voorstellen dat die mens misschien ook af en toe naast de camera een traan wegpinkt. Dat zou gelijk wie – journalist of niet – in die omstandigheden kunnen overkomen.”

“Iedereen die in zo’n kamp zit, is gevlucht van miserie die wij ons amper kunnen voorstellen”, zo vat Waes samen. “De ontmoeting met Victoria was voor mij een van de meest emotionele momenten, omdat de herkenningsfactor met mijn dochter een grote rol speelde. Zo gauw ze wist wat haar rol was in ons programma, was ze heel erg open naar ons toe."

Hoop en veerkracht

Dat Waes een week lang enkel kommer en kwel heeft gezien, spreekt hij met klem tegen. “Vergis je niet: kijkers zullen niet de hele aflevering moeten huilen, al werkt de veerkracht van de mensen wel op je emoties. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het zou kunnen: na een lange vlucht te voet, op drie weken tijd een huis met een tuintje opbouwen in een vluchtelingenkamp. Als je ziet hoe veerkrachtig, positief en energiek mensen daar in het leven staan: daar wordt je stil van, en ontroerd. Door 12-12 te steunen, koop je voor hen een stukje hoop en toekomst.”

Zijn verblijf in Bidi Bidi heeft Waes ook aan het denken gezet over het Europese vluchtelingenbeleid. “Toen wij daar aan het filmen waren, braken hier de problemen uit rond het kamp van Calais. Voor die 800 mensen werden de grenzen gesloten en was er plots geen oplossing meer. Als je ziet dat Oeganda maar liefst 800.000 mensen in alle gastvrijheid opvangt en ondersteunt, dan moet dat een serieuze levensles zijn voor België en Europa. Daarom vind ik deze “Reizen Waes 12-12 een must see voor iedereen. Ik heb zelfs mijn kinderen voor het eerst moreel verplicht om naar één van mijn programma’s te kijken (lacht)."

“Met 60€ help je 10 gezinnen”

Aan het einde van de aflevering roept Waes de Eén-kijker op om geld te storten voor de 12-12-actie. “Ik vraag mensen om te geven wat ze kunnen missen. Want met een – voor ons – klein bedrag, kunnen de hulporganisaties op het terrein al verschillende gezinnen helpen. Het geld wordt echt niet in een bodemloze put gegooid."

Voor “Reizen Waes 4” eindelijk naar Antarctica?

“Reizen Waes 3” was een kijkcijferkanon, en daarom mag Waes zich opmaken voor een vierde reeks. “We zijn stilaan geëvolueerd van een puur entertainmentprogramma over reizen, naar een nieuw genre waar nog geen label voor is. Er wordt nog veel gelachen in “Reizen Waes”, maar het programma is ook informatief geworden. Ik zoek zelf nog naar een evenwicht, tussen journalistiek en amusement, maar dat is de weg die we ook in de volgende reeks zullen bewandelen." Hoog op Waes’ bucketlist staat Antarctica, een bestemming die de voorbije 3 seizoen telkens is gesneuveld om financiële redenen. “Maar ik overweeg dit jaar een aflevering over Luxemburg, om het bespaarde budget te kunnen investeren in Antarctica (lacht).”

© VRT

Meest gelezen