Bob Dylan dient zijn Nobel-lezing in bij Zweedse academie

Zanger en muzikant Bob Dylan heeft zijn Nobel-lezing ingediend bij de Zweedse Academie. Daarmee vervult Dylan zijn laatste verplichting om aanspraak te kunnen maken op het prijzengeld (ruim 820.000 euro) dat verbonden is met de Nobelprijs Literatuur.

"De Zweedse Academie heeft de Nobel-lezing van Bob Dylan ontvangen", laat Sara Danius, de secretaris van de Zweedse Academie, weten. "De speech is buitengewoon en zoals je mag verwachten, eloquent."

In de speech onderzoekt Dylan hoe zijn liedjes verwant zijn met literatuur.

Nobelprijsavontuur van Dylan afgerond

Met deze lezing is het Nobelprijsavontuur van Bob Dylan afgerond. Toen de Zweedse Academie vorig jaar bekendmaakte dat Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur won, was het lang wachten op een reactie van de zanger. Uiteindelijk liet hij weten dat hij de prijs zou aanvaarden. Hij kon echter zelf niet op de uitreiking aanwezig zijn en stuurde Patti Smith om de prijs in zijn naam te ontvangen. 

In april nam Dylan de prijs achter gesloten deuren in ontvangst in Stockholm. Hij trad toen ook op in de stad, maar repte op het podium met geen woord over de prijs. 

Om het prijzengeld van acht miljoen Zweedse kronen (omgerekend ruim 820.000 euro) te kunnen ontvangen, moet de Nobelprijswinnaar binnen de zes maanden een lezing indienen. Dat heeft Dylan nu gedaan. 

Meest gelezen