Een overzicht van een weekend met terreur, maar ook met prachtige muziek

Een vrees voor terreur tijdens het festival Rock am Ring in Duitsland, een terreuraanslag in hartje Londen en een concert om de slachtoffers van terreur te steunen en herdenken, het was een weekend vol emoties. Geen tijd gehad om het allemaal te volgen? Met onderstaand overzicht ben je weer helemaal mee.

1. Terreuralarm Rock am Ring

Het weekend begon onheilspellend met een terreuralarm in Duitsland op vrijdagavond. 90.000 bezoekers van het rockfestival Rock am Ring in Nürburg moesten in allerijl het festivalterrein verlaten door een terreurdreiging.

Drie mannen werden opgepakt. Minstens een van hen zou via onderaanneming meegewerkt hebben aan de opbouw van het festival. De politie vreesde dat ze iets hadden achtergelaten op het terrein. Nadat heel het terrein was onderzocht, kon het festival zaterdag weer worden hervat.

2. Terreuraanval in Londen

Zaterdagavond was het dan plots wel menens. Rond 22 uur reed een witte bestelwagen in het centrum van Londen over de voetpaden. Verschillende mensen werden omvergereden. Daarna stapten de daders uit en begonnen ze mensen lukraak neer te steken in de uitgaansbuurt  Borough Market.

Zeven mensen kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond. De daders werden doodgeschoten door de politie. Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist en de politie kent de identiteit van de daders, maar details zijn nog niet vrijgegeven.

AFP or licensors

3. Benefietconcert Ariana Grande

Zondagavond vond een benefietconcert plaats om de aanslag in Manchester op 22 mei te herdenken en de slachtoffers te steunen. Uiteraard werden ook de slachtoffers van de aanval in Londen herdacht. Gastvrouw was tieneridool Ariana Grande. Het was vlak na haar concert in Manchester dat een terrorist zich opblies.

Het concert - One Love Manchester - was een ode aan de liefde, gericht tegen elke vorm van haat. Wereldsterren als Pharrell Williams, Usher en Coldplay kwamen Grande op het podium vergezellen. Ze sloot het concert pakkend af met haar versie van "Over the rainbow".

4. Fransman wint eerste Elisabethwedstrijd voor cello

Het was dit jaar een bijzondere editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor het eerst was het de beurt aan de cello. Zaterdag raakte in de late uurtjes bekend dat de Fransman Victor Julien-Laferrière de eerste cellist is die de wedstrijd op zijn naam mag schrijven. Wie meer wil weten over Julien-Laferrière, Canvas maakte het volgende portret over hem:

5. Knip in de Leien

Menig Antwerpenaar of bezoeker van de koekenstad houdt dezer dagen zijn hart vast. Door grote werkzaamheden zijn de Leien afgelopen nacht voor anderhalf jaar onderbroken. De Leien lopen dwars door het centrum van de stad en dus moeten automobilisten op zoek naar alternatieven.

Die alternatieven staan uitgelegd op een speciale website: SlimnaarAntwerpen.be. De site had wel te kampen met wat serverproblemen, maar die lijken ondertussen van de baan. In onderstaand filmpje leggen we nog eens haarfijn uit wat er gebeurd is.

6. "Weet niet of Stromae ooit terugkeert"

Stromae is dezer dagen meer aan de slag als zijn mode-alter ego Mosaert. Zo zit hij samen met zijn vriendin in de jury om de afstudeerprojecten van de studenten van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen te beoordelen.

In een interview met VRT Nieuws liet Paul Van Haver ook in zijn muzikale plannen kijken. "Ik weet niet of Stromae ooit terugkeert. Ik had het nodig en ik heb het nog nodig om te kunnen zeggen dat hij misschien nooit meer terugkeert. Dat kunnen zeggen, is al een grote vrijheid."